Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ordinul Steaua Italiei în gradul de Cavaler pentru Dana Constantinescu

Președintele Italiei, Sergio Mattarella i-a conferit ambasadorului de la Sarajevo, Dana Constantinescu, titlul onorific ”Ordinul Steaua Italiei” în gradul de Cavaler, pentru mandatul de trei ani de la Roma.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 16 Iunie 2017, 11:54

Unul din rolurile unui ambasador în străinătate este și acela de a se apropia, de a cunoaște tot mai mult comunitatea țării pe care o reprezintă. Din acest punct de vedere, România are de câțiva ani în Italia ambasadori care nu numai că au îmbunătățit relațiile bilaterale dintre cele două state, au susținut importanța cursurilor de limba, cultură și civilizație românească în școlile din Peninsulă, ci au intrat printre români: au stat de vorbă cu ei, li s-au alăturat la evenimentele organizate chiar și în cele mai îndepărtate zone din Italia și oricând a fost nevoie i-au sprijinit în fața autorităților locale.

Aceste implicări din partea reprezentanților misiunilor diplomatice de la Roma au fost și sunt în continuare observate și apreciate și de președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, care prin intermediul ambasadorului Italiei la București, Marco Giungi i-a conferit doamnei ambasador Dana Constantinescu titlul onorific ”Ordinul Steaua Italiei” în gradul de Cavaler. Dana Manuela Constantinescu este în prezent amabasadorul României la Sarajevo, după un mandat de trei ani ca ambasador la Roma.

Rep.: Ce înseamnă pentru Excelența Voastră acest titlu onorific ”Ordinul Steaua Italiei” în gradul de Cavaler conferit de către Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella?


Dana Constantinescu: Să primești din partea celor mai înalte autorități ale unui stat o decorație este fără îndoială o onoare deosebită aceasta reprezentând, totodată, forma cea mai înaltă de recunoaștere a rezultatelor obținute într-un domeniu.

În cazul meu, în afara dimensiunii strict diplomatice, aceasta are - îndrăznesc să cred - și o dimensiune umană. Spun aceasta pentru că a fost apreciată în mod deosebit și activitatea mea legată de tot ceea ce reprezintă comunitatea românescă, așa după cum a fost formulată motivația care a stat la baza decernării decorației de către ambasadorul Italiei în România Excelența Sa, Marco Giungi.

Cum comunitatea românescă este comunitatea străină cea mai numeroasă din Peninsulă, iată că autoritățile italiene au acordat o atenție deosebită activității mele și din acest punct de vedere. Nu a trecut neobservată susținuta activitate desfășurată în legătură cu comunitățile de români de pe întreg teritoriul Italiei, prezența mea constantă în mijlocul lor, întâlnirile cu reprezentanții autorităților italiene la toate nivelurile și de pe întreg teritoriul Italiei de la marile orașe din nordul și centrul țării unde se găsesc cele mai mari comunități românești până la cele dintre zonele și localitățile cele mai îndepartate și izolate din Sardegna, Calabria sau Puglia.

Cu siguranță, cei care au propus președintelui Italiei conferirea acestei distincții au realizat că rezultatele obținute nu ar fi fost posibile fără o determinare deosebită dublată întotdeauna și de o implicare sufletească pe măsură. Și cum ar fi putut fi altfel atunci când întâlnirile cu comunitățile românești sunt întotdeauna prilejul unei avalanșe de sentimente, fie că acestea sunt determinate de problemele pe care unii dintre conaționalii noștri le au, fie că este pur și simplu modul de manifestare a dorului de casă și de cei dragi sau bucuria cu care ți se împărtășeste împlinirea unor visuri pe care mulți români o trăiesc în țara de adopție.

Această decorație reprezintă cred și recunoașterea faptului că am promovat în mod constant și susținut dialogul ca formulă care ajută întotdeauna la o mai bună cunoaștere, o mai bună înțelegere și aduce întotdeauna soluții.

De asemenea, excelenta relație bilaterală dintre România și Italia în toate domeniile, politic, economic, social, cultural m-a ajutat foarte mult la construcția unui program solid cu rezultate foarte bune, în toate demersurile mele fiind susținută de echipa mea din cadrul ambasadei. Am făcut performanța și cu ajutorul lor, iar pentru toate momentele frumoase, dificile, critice, de rutină sau de mare emoție petrecute împreună le sunt recunoscătoare și le mulțumesc.

Rep.: Care sunt cele mai frumoase amintiri pe care le aveți din perioada când ați fost ambasdor în Italia?

Dana Constantinescu: Amintirile frumoase sunt foarte multe, fie că a fost zâmbetul sau emoția unui copil sau a unei profesoare de la cursurile de limbă, cultură și civilizație românescă sau întâlnirile cu asistentele familiale și amintirile depănate cu aceste ocazii care invariabil ne purtau acasă, în țară, cântecele fredonate sau colindele cântate de sărbatori cu corurile de români, momentele de adâncă spiritualitate trăite în mijlocul comunităților la marile sărbători religioase, strângerea de mână a președintelui tău care îți multumește pentru organizarea desăvârșită a unei vizite, stânjeneala și emoția unei copile de 14 ani venită cu părinții să-și ridice documentele de la secția consulară care nu înțelegea de ce i le înmânează personal ambasadorul – doar pentru că era prima zi de funcționare a noului sediu al secției consulare de la Ambasada României la Roma - bucuria și mândria simțite la întâlnirile cu profesioniștii românii care fac performanță în știință, medicină, învățământ superior sau sport în Italia sau oricare din întâlnirile cu comunitățile românești prilej cu care am explicat necesitatea și importanța unei mai solide implicări civice a conaționalilor noștri în comunitățile în care trăiesc, emoțiile prilejuite de participarea la evenimente organizate la Accademia di Romania, avanpostul culturii române în capitala Italiei … și acestea sunt doar câteva exemple.

Am convingerea că Italia îmi va oferi în continuare momente de satisfacție profesională, chiar dacă mandatul meu s-a încheiat în iulie anul trecut și mă refer aici la proiectele demarate în cei trei ani petrecuți la Roma care se vor materializa în viitor, de exemplu, dechiderea în câteva săptămâni a noului Consulat General de la Bari. Totodată sunt sigură că va veni și momentul în care un român va ajunge să fie ales primar al unui mare oraș italian sau - de ce nu - chiar membru al Parlamentului italian, locuri meritate cu prisosință de reprezentanții celei mai numeroase comunități străine din Italia, o comunitate solidă și foarte bine integrată.

Rep: De mai puțin de un an sunteți ambasadorul României în Bosnia și Herțegovina, la Sarajevo, unde țara noastră are o misiune diplomatică doar din 1998.

Dana Constantinescu: Experiența din Bosnia și Hertegovina este din punct de vedere diplomatic una complet diferită față de Italia, cu o realitate construită în sute de ani de istorie, dar și după un război de epocă contemporană. Ca diplomat, efervescența de la nivelul politicii interne, dar și evoluția țării pe parcursul European și Euro – Atlantic te captivează și îți dezvoltă laturi noi ale personalității profesionale.

Bosnia și Hertegovina este din punct de vedere al frumuseților naturale o altă țară binecuvântată pe care vă invit să o vizitați și sunt convinsă că veți fi surprinși de autenticitatea surprizelor pe care le veți descoperi.

În ceea ce privește comunitatea românescă din Bosnia și Herțegovina aceasta este reprezentată de personalul român din cadrul organizațiilor internaționale care își desfășoară activitatea aici și de contingentul românesc din cadrul EUFOR Althea (forța multinațională de stabilizare) și unii și ceilalti fac cinste României, iar pe mine mă fac mândră să îi reprezint.

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Life & Style 21 Noiembrie 2024, 21:48

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol, iar sănătatea şi bunăstarea oamenilor ar putea fi afectate pe termen...

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Life & Style 21 Noiembrie 2024, 14:33

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, iar fumatul pe parcursul vieţii poate să ducă, în...

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon
Life & Style 20 Noiembrie 2024, 16:27

Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon

Cetatea Regală Chinon este unul dintre cele mai vechi și dintre puținele castele medievale de pe Valea Loarei rămasă parțial...

Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon
Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 16:33

Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață

Interviu cu Mihai Milicescu, doctor specialist în oftalmologie.

Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață
București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 15:39

București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"

Săptămâna trecută, pentru Maternitatea Giuleşti au fost achiziţionate alte două ecografe, având ca sursă de finanţare tot...

București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"
Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 09:27

Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi

Deşi condiţiile meteo nu o permit în totalitate, mulţi administratori de pârtii au luat primele decizii în acest sens.

Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi
"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 09:21

"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală

Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani sunt aşteptaţi împreună cu familiile lor să descopere surprizele şi bucuriile sărbătorilor...

"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală
Lara Schutz: Pâinea trebuie să aibă culoare pronunțată, să fie bine coaptă
Life & Style 16 Noiembrie 2024, 16:04

Lara Schutz: Pâinea trebuie să aibă culoare pronunțată, să fie bine coaptă

Interviu cu Lara Schutz , maestră în arta brutăriei, invitată în Poiana lui Johann.

Lara Schutz: Pâinea trebuie să aibă culoare pronunțată, să fie bine coaptă