Omenirea îşi sabotează bunăstarea...
Omenirea îşi sabotează bunăstarea prin exploatarea exagerată a planetei.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Martie 2018, 08:31
Omenirea îşi sabotează bunăstarea prin exploatarea exagerată a planetei provocând declinul faunei şi florei în toate regiunile lumii, care se confruntă cu o extincţie majoră a speciilor, prima după dispariţia dinozaurilor, potrivit concluziilor unei ample anchete ştiinţifice, relatează France Presse.
''Suntem pe cale de a ne sabota bunăstarea viitoare!'', a declarat pentru AFP Robert Watson, preşedintele Platformei interguvernamentale privind biodiversitatea şi serviciile ecosistemice, realizatoarea acestei anchete.
Dacă nu se va face nimic pentru a opri această tendinţă, resursele de peşte din regiunea Asia-Pacific vor fi epuizate peste 30 de ani şi până la 90% din coralii din regiune vor fi grav deterioraţi până în 2050.
În Africa, peste jumătate din speciile de păsări şi mamifere vor dispărea până în 2100, avertizează acest studiu.
''Prea multă lume crede că protecţia mediului este un lux.
Dar nu aşa stau lucrurile!'', a spus Watson, conectând ''biodiversitatea şi schimbările climatice pe care ar trebui să le analizăm împreună''.
În Europa şi Asia Centrală, ''populaţia din regiune consumă mai multe resurse naturale regenerabile decât produce'', a precizat profesorul elveţian Markus Fischer.
Înaintea acestei celei de-a şasea sesiuni, documentul a avertizat deja că Terra se confruntă cu o ''extincţie masivă'' a speciilor, prima de la dispariţia dinozaurilor acum aproximativ 65 de milioane de ani şi cea de-a şasea în 500 de milioane de ani.
În decursul secolului trecut, două specii de vertebrate au dispărut în medie în fiecare an pe Terra.
O alta este pe cale să dispară după moartea recentă a lui Sudan, celebrul rinocer alb din Kenya, ultimul mascul din specia sa decimată de braconaj şi din care au mai rămas doar femele.
''Dacă continuăm tot aşa, da, cea de-a şasea extincţie, prima provocată de oameni, va avea loc!'', a avertizat Watson, adăugând că ''vestea bună este că nu este prea târziu''.
''Omenirea risipeşte aproape 40% din hrana pe care o produce.
Dacă putem reduce risipa de alimente, nu va trebui să dublăm producţia de alimente în următorii 50 de ani'', a sugerat acesta.