Oboseala și uscăciunea oculară, cele mai comune cauze ale ochiului roșu
Interviu cu Mihai Milicescu, doctor specialist în oftalmologie.
Articol de Ruxandra Iorgu, 09 Noiembrie 2024, 12:13
În emisiunea Poiana lui Johann, difuzată vineri de la ora 15:05 de RRA, a poposit și doctorul Mihai Milicescu, specialist în oftalmologie, și a vorbit despre sănătatea ochiului, despre importanța controalelor oculare și despre lacrimile artificiale.
Ce înseamnă sănătatea ochiului și cum arată un ochi sănătos?
Un ochi sănătos trebuie să aibă o vedere clară, cu sau fără ochelari, dar trebuie să fie vederea clară, să nu fie roșu, să nu lăcrimeze, să fie curat, atât ochiul cât și împrejurimile ochiului. Dacă ne uităm dimineața în oglindă și e alb și e frumos, suntem în regulă. Și nu simțim alte senzații de mâncărime.
Dacă avem un ochi roșu, ce am făcut greșit?
Cea mai comună cauză a ochiului roșu e, de departe, oboseala oculară și uscăciunea oculară, de cele mai multe ori. Însă, dacă devine îngrijorător, în sensul în care am făcut igiena oculară, l-am spălat cu apă și săpun, cu substanțe mai curate, precum ser fiziologic, apă fiartă și răcită și nu trece acest fenomen, evident, trebuie să mergem la oftalmolog să vedem despre ce e vorba.
Cam în cât timp ar trebui să treacă dacă facem acești pași?
Spre seară, a doua zi. După o zi, dacă rămâne roșu persistent, ar trebui mers și văzut despre ce e vorba.
Când avem un disconfort la nivelul ochilor și clătim ochii, putem folosi apa din rețea sau e bine să folosim șervețele speciale pentru ochi sau anumite picături ?
Apa cu săpun, putem să o folosim pe pleoape, pe față, nu în ochi. Apa din rețea nu e neapărat cea mai curată. Este bine să facem igiena oculară cu ser fiziologic, apă fiartă și răcită, apă plată chiar. Este considerată sterilă, de cele mai multe ori. După aceea se poate plusa cu lacrimi artificiale.
Lacrimile artificiale nu fac rău?
De obicei, sunt suspensii de diverse substanțe cu rol de lubrefiere a suprafeței oculare și trebuie știut foarte bine pentru ce sunt. Pentru că sunt mai multe feluri de lacrimi artificiale. Unele au și un mic conținut de antialergenic, de suplimente pentru retină, altele, mai noi au și protecție UV.
Aceste indicații sunt scrise pe ambalaj sau trebuie să întrebăm farmacistul?
Fiecare ochi uscat are particularitățile lui și unele lacrimi artificiale sunt mai utile altele sunt mai puțin utile, din acest punct de vedere.
Există contraindicații pentru folosirea picăturilor pentru ochi? Sunt la modă și se pot lua și fără rețetă.
Lacrimile artificiale, în principiu, nu fac rău. Dacă simptomele persistă sau se agravează cu lacrimi artificiale, de obicei, o intoleranță la una sau mai multe substanțe ori conservanți, ori chiar substanța activă din lacrimi artificiale, ar trebui mers la doctor.
Când e recomandată o examinare oftalmologică? Care ar fi situațiile acelea urgente în care ar trebui să știm că e o problemă și trebuie să mergem la oftalmolog?
Situațiile de urgență în oftalmologie, din punct de vedere al pacientului, când ar trebui să meargă de urgență la doctor sunt când scade acuitatea vizuală și mai ales când scade brusc, în 24-48 de ore ar trebui să fie văzut pacientul de un oftalmolog. De asemenea, înroșirea, durerea oculară și mai ales durerea cu caracter de migrenă ar trebui investigate imediat și de oftalmolog.
Stările de oboseală au legătură cu acuitatea vizuală ?Necesită și acestea un control?
Da, pot să aibă legătură cu acuitatea vizuală. Apar de obicei, la persoanele care necesită dioptrii și nu sunt potrivite dioptriile sau s-au modificat dioptriile între timp sau au fost supracorectate într-o optică fără consult în prealabil și mai ales apar la persoanele de peste 40 -45 de ani, care se încăpățânează să poarte ochelari de aproape și ei reușesc să vadă de aproape, dar cu un efort deosebit care duce la dureri de cap, la senzație de amețeală, stare de rău.