Mărțișorul sărbătorit la Milano de români, bulgari și italieni
Nu numai în România, ci și în Italia, la Milano se sărbătorește 1 Martie.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 01 Martie 2017, 15:55
Nu numai în România, ci și în Italia, la Milano se sărbătorește 1 Martie. Și chiar în centrul orașului, unde locuitori au primit aceste simboluri ale primăverii românești cu toate explicațiile necesare. Mărțișoarele au fost împărțite de conaționali din România și Republica Moldova și bulgari stabiliți în regiunea Lombardia.
Această sărbătoare multietnică dedicată Marțișorului și tradițiilor de la început de primavară din statele balcanice a fost organizată de Centrul Lingvistic și de cultură bulgară, împreună cu Centrul italo român din Milano.
"Într-adevăr în centrul orașului, două culori: alb și roșu au dat un mare entuziasm celor prezenți la acest eveniment, care a reunit comunitatea de români, comunitatea de moldoveni din Republica Moldova și bulgari. De fapt a fost o idee, care ne-a venit cu ceva timp în urmă să facem ceva împreună, noi cei din Est, să aducem și pentru italieni lucruri care cred că au valoare identitară, dar au o valoare culturală universală, pentru că noi practic vorbim de identități, dar vorbim și de o identitate europeană și Mărțișorul este cumva un simbol tradițional care s-a păstrat cumva din antichitatea romană. Noi astăzi am vorbit italienilor despre Marte, care era Zeul Agriculturii, de faptul că Mărțișor vine de la acest zeu Marte și intr-un fel le-am prezentat povestea lor, povestea strămoșilor lor romani. Și asta i-a impresionat foarte mult, venind cu o legendă care îi definește și pe ei și care la ei nu există. Cred că diversitatea, interculturalitatea aduc mare bogăție și tot ce s-a spus astăzi despre asta a și fost vorba: o bogăție culturală care ne definește pe toți, care ne caracterozează și care dă un mesaj despre cea ce suntem noi aici. Și faptul că mărțișorul ne-a reunit pe toți asta înseamnă foarte mult; avem ceva de spus din punctul acesta de vedere al tradițiilor și al culturii" precizează pentru Radio România Actualități, Violeta Popescu din Milano, coordonatoarea Centrului italo român.
Mărțișoare făcute ... "cu amintiri de casă"
Juriul, care a adjudecat trei premii, a fost compus din consulii generali ai celor trei țări la Milano.
"Mă bucur că sunt prezent la acest eveniment dedicat mărțișorului, un element de tradiție străveche și la fel de mult mă bucur că împărtășește acest eveniment și consulul general al Bulgariei, precum și cel al Moldovei. Totodată este foarte plăcut să trăiesc aceste clipe între foarte mulți dintre românii care fac parte din comunitatea noastră" a declarat pentru Radio România Actualități, Adrian Georgescu, consulul general al României la Milano.
"Avem câteva persoane foarte inimoase care depun un efort extraordinar pentru a aduce aici în Italia, unde comunitatea noastră este cea mai numeroasă, aceste obiceiuri și de a le sărbători de așa manieră încât ele să nu se piardă în rândul concetățenilor noștri care trăiesc în Italia și care vor să poarte cu ei, chiar și în străinătate aceste obiceiuri" a mai specificat consulul general Adrian Georgescu din Milano.
"Sunt enorm de multe mărțișoare,mă bucur foarte mult că sunt atâtea și toate merită a fi apreciate. Nu există unul mai bun decât altul. Toate sunt făcute cu dragoste și toate sunt făcute cu acele amintiri de casă care zac în noi toți, zilnic, fiindcă suntem departe de casă și aceste mărțișoare ne aduc aminte de anii pe care i-am petrecut la școala, de părinți care ne puneau mărțișoare la piept și ne trimiteau la școală. Sunt niște lucruri care nu pot fi trecute cu vederea. Sunt impresionat" a mărturisit pentru Radio România Actualități - Vladimir Sacagiu, consulul Republicii Moldova la Milano.
Mesagerii României - prin nordul Italiei
Țara noastră a fost reprezentată la Sărbătoarea Mărțișorului de la Milano de o delegație de 30 de cadre didactice din județul Prahova. "Am venit aici, în nordul Italiei, cu 30 de cadre didactice, învățătoare din județul Prahova, care au și calitatea de metodiști ai Inspectoratului școlar județean Prahova" explică pentru Radio România Actualități Coralia Matei, inspector de specialitate pentru învățământul primar în cadrul Inspectoratului.
"Desfășurăm activități în cadrul unui program mult mai amplu pe care l-am realizat; programul se numește "Educația interculturală: prioritate - informarea cadrelor didactice" și vizita noastră în această perioadă a fost o a doua activitate pe care o derulăm în cadrul acestui proiect. La școala din Torino, dar și la Milano, cadre didactice împărtășesc din experiența lor și promovează tehnicii de lucru cu elevii în privința metodelor de confecționare a mărțișoarele. Ați observat că profesorii noștri sunt înarmați cu foarte multe tehnici de lucru, cu multe materiale și copiii sperăm să deprindă cu ușurintă tehnicile pe care dânșii le-au prezentat"completează Coralia Matei.
Învățătoarelor erau îmbrăcate cu ii tradiționale. "Am vrut să le arătăm italienilor că portul nostru românesc este unul de excepție, cu care noi ne mândrim" îmi explică inspectorul județean din Prahova.
"Ca materiale, cadrele didactice au adus din România: lut, picturi, cusături pe etamină, mascote. Prezenta noastră aici cred că e mai mult decât convingătoare că este bine să se păstreze această tradiție în rândul românilor chiar dacă aceștia din diverse motive locuiesc în multe părți ale lumii" continua Coralia Matei.
"Impresiile sunt la superlativ. Am avut parte de experiențe profesionale atât la școala de la Torino, cât și la sărbătoarea de la Milano, unde suntem reprezentați ai patru țări din lume. Consider că unul dintre obiectivele proiectului nostru a fost realizat" concluzionează coordonatoarea delegației de învățături din România, Coralia Matei.
"Eu cred că este un câștig atât pentru comunitatea de români de aici, cât și pentru noi, deoarece eu cred că noi suntem mesagerii României, dar în același timp o să ducem în România experiența de aici și sperăm ca în viitor, de ce nu, elevii să se întâlnească și să dăm naștere unor prietenii frumoase" a mărturisit emoționată pentru Radio România Actualități, Magdalena Moise, învățătoare la Liceul teoretic Aurel Vlaicu din Breaza, completând că toate mărțișoarele realizate de ele au fost făcute "cu inima", motiv pentru care nu le-au numărat.
"Nu cred că o luăm ca o competiție, ci o luăm ca o întâlnire emoționată, frumoasă și sperăm să colaborăm în continuare" comentează despre mica întrecere între echipa românilor, cea a moldovenilor de peste Prut și a bulgarilor.
"Am observat astăzi aici mulți italieni care au venit și au admirat lucrările noastre, care și-au manifestat dorința de a lucra alături de noi și chiar de a aduce acasă simbolul primăverii românești și de ce nu de acum încolo și simbolul primăverii italiene" concluzionează Magdalena Moise, învățătoare la Breaza.
Evenimente tradiționale mai dese, dar cu impact și asupra italienilor
Delegația cadrelor didactice din județul Prahova a fost însoțită în permanență de Mariana Paliev, profesoară a cursului de limbă, cultură și civilizație română a Institutului Literaturii Române de la București.
"Acești profesori au venit special pentru a sărbători împreună cu copii români și cu adulții din comunitatea românească din Italia această nemuritoare tradiție a Mărțișorului; au participat atât la Torino, cât și la Lugano la ateliere de realizat mărțișoare, dar mai ales astăzi a fost cea mai importantă întâlnire care a reunit Balcanii în alta și roșu" a comentat Mariana Paliev. Aceste evenimente interculturale între comunități diferite ar trebui să se organizeze mai des, consideră profesoara, și nu numai la Milano, ci în întreaga Italie: "Unde este suflet românesc ar trebui să existe manifestări. Nici nu pot să spun cât de dese sau mai puțin dese, dar ele trebuie să existe, trebuie să fie planificate într-un mod încât să reușim și vizibilitatea; pentru că dacă facem doar între noi - noi deja știm. Este foarte important să participe - acolo unde se pote evident - și grupuri din România, pentru că în felul acesta Diaspora nu se mai simte undeva o insulă, ceva care n-are nici o formă. Nu. Diaspora este parte din România, doar că trăiește într-o țară de adopție".
"Să explicam, să promovam, să strigăm mai departe valorile noastre!"
Printre membrele delegației României se afla și Paula Chibici din Milano, originară din Iași, care nu vorbea prea mult, deoarece mâinile îi lucrau fără întrerupere: "De mică lucrez mărțișoare împreună cu surorile mele și cu mama. Ne-a învățat cum să facem cănăfiorii. După aceea am crescut, am mai uitat un pic din tradiții, dar pentru că dintotdeauna mi-a plăcut lucru de mână: să lucrez ii, să împletesc, să croșetez printre tradițiile noastre am vrut să aduc aici cu mine și mărțișorul. Și anul acesta am venit cu 150 de mărțișoare aici ca să le arăt italienilor, moldovenilor și bulgarilor cum se lucrează mărțișoarele la noi. Am făcut chiar și mărțișoare cum se lucrau odată în Moldova: cănăfiorii se făceau alb cu negteu, simbolizând viața - alb și moartea - negru, în vreme ce moldovenii noștri de dincolo de Prut făceau cănafii cu alb, verde și roșu: albul - viață, roșu - dragostea și verde- natura. Și celelalte modele sunt alb cu roșu deci viață și dragoste."
"Îmi plac tradițiile noastre și oriunde mă duc îmi place să arăt că sunt româncă" ține să precizeze Paula Chibici, după 13 ani de Italia.
Ieșeanca a lucrat într-una atrăgând foarte mulți italieni în jurul ei, care i-au cerut numeroase informații asupra tehnicilor de realizare ale acestor mărțișoare: "Sunt căsătorit cu o româncă și vreau să ii ofer un mărțisor realizat chiar de mine, deci trebuie să învăț cum se face. Am realizat și anii trecuți câteva mărțișoare, dar acum sunt altele. În fiecare an se poate învăța un nou model" îmi spune entuziasmat, în timp ce lucra de zor la un mărțisor, Claudio. "Eu ador numeroase tradiții pe care le-am descoperit în România" mai precizează italianul în timp ce îi prinde în piept soției mărțișorul făcut chiar de el. "Îmi lipsește foarte mult acest simbol al primăverii de acasă, mai ales în această perioadă" spune Alina Florescu, originară din Slatina, care de 10 ani trăiește în Italia și care tocmai a primit din partea soțului său italian, Claudio, un mărțisor.
De câțiva ani insistă să îl învăț cum se fac aceste mărțișoare. Și anul trecut mi-a oferit unul realizat de el: cu două inimioare: alb și roșu și vrea să învețe alte modele. Chiar azi a realizat unul din ghips. Cred că ar trebui să existe mai dese astfel de evenimente și poate că am putea fi reprezentați chiar și prin dans" consideră Alina.
La sărbătoarea de la Milano au participat și tineri români din Republica Moldova. "Sunt aici de un an, nu am avut niciodată un martisor. Mama îmi expedia câte un martisor, ca sa simt aceasta atmosfera aici. Îl puneam, chiar daca nu eram înteleasa uneori, le explicam chiar si colegilor mei de la universitate: uitati ca este o traditie, firul rosu si alb este ceea ce ne reprezinta pe noi ca popor. Le este straina si lor chestia asta, însa este datoria noastra să explicam, să promovam, să strigăm mai departe valorile noastre" este de părere Doina Strulea, studentă la Milano, la Facultatea de Științe ale Comunicării.