Graffiti, "arta ascunsă a oraşelor"
Lumea clandestină a pasionaţilor de graffiti a ieşit temporar la suprafaţă în cadrul unui festival.
Articol de Alina Bujancă, 12 Septembrie 2012, 11:05
Desenează de cele mai multe ori la adăpostul întunericului, de teamă că vor fi amendaţi de poliţie.
Îi găseşti în pasaje, la umbra unor ziduri cenuşii, în gangurile blocurilor, înarmaţi cu spray-uri multicolore, dornici să se exprime prin imagine.
Împătimiţii de graffiti, cei care dau culoare oraşelor, găsesc cu greu un spaţiu în care să-şi etaleze talentul, însă la Timişoara au propriul lor festival - Festivalul internaţional Street Art, care se desfăşoară în aceste zile, în organizarea Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii de Vest.
Acesta reuneşte aproximativ 30 de tineri din ţară şi din străinătate.
Pe câţiva i-am găsit la treabă la subsolul Mall-ului din oraş, desenând şi pictând de zor în preajma parcării subterane, în zgomot de maşini şi în vuietul cărucioarelor pentru cumpărături.
Aceştia spun că pentru ei, graffiti este un mod de a-şi exprima sentimentele, fără a fi îngrădiţi de dimensiunea unei pânze sau a unei coli de desen, dându-le sentimentul libertăţii.
Totodată, ei cred că arta stradală ajunge mai repede la public, fiind mai accesibilă şi tocmai de aceea ar trebui încurajată.
Tinerii recunosc faptul că deseori graffiti este considerat un act de vandalism şi spun că nu sunt de acord cu cei care mâzgălesc zidurile şi mai ales monumentele istorice.
În opinia lor, autorităţile locale ar trebui să pună la dispoziţia artiştilor anumite ziduri, în locuri speciale, pe care să aceştia să picteze legal.
Anul acesta, la Timişoara, grafferii au putut să se desfăşoare pe o suprafaţă de 100 mp, în mai multe locaţii din centrul oraşului.
Organizatorii manifestării spun că prin astfel de evenimentel militează ca pe viitor şi în România să se înfiinţeze o şcoală de graffiti.
Audio: Reportaj despre graffiti-ul made in Timişoara