Festivalul portului popular românesc la Roma
Timp de două zile în cele 120 de parohii ortodoxe românești din Italia se desfășoară Festivalul portului naţional.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 02 Mai 2010, 14:23
Manifestarea a început sâmbătă, 1 mai 2010, la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, unde peste 200 de români din opt parohii din Roma şi împrejurimi au prezentat costume din zona Maramureșului, Banatului, Bucovinei şi Munteniei.
Prima ediţie a Festivalului a fost inaugurată de gazdă - Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, Doctoranda Maria Span a venit special din Sibiu pentru a face o prezentare ”ca la carte” a costumelor populare şi în special a unuia din zona Sibiului, după care fiecare parohie şi-a prezentat propriile costume din diversele zone ale ţării.
La final Episcopul a oferit participanţilor activi premii cu diplome pentru cel mai frumos costum, cea mai frumoasă prezentare, pentru cei mai tineri participanţi.
La rândul lor, românii din oraşul Ladispoli au venit şi cu reprezentaţii de dans şi muzică.
La sfârşitul zilei, cei peste 300 de participanți la eveniment au putut admira o galerie de fotografie, cu titlul ”Costumul Popular Românesc – Comunicare prin Imagine”.
Românul din Italia ”nu-şi uită rădăcinile”
”De mai mulţi ani i-am îndemnat pe părinţi să aducă costumele din ţară, să le valorifice aici, purtând-le şi nu ţinundu-le la naftalină, pentru că totuşi identiatatea noastră presupune şi o costumaţie pe care măcar din când în când să o purtăm” a declarat pentru Radio România Actualităţi, Preasfinţitul Siluan.
”În Mărginimea Sibiului de unde vin eu sunt sate aflate la distanță de 3-4 km şi a căror costume se diferenţiază foarte mult, iar oamenii - mai ales cei vârstnici - ştiu foarte bine după cămaşă şi după motivele de la cămaşă dacă persoana respectivă vine dintr-un sat sau altul. Și atunci noi nu la întâmplare îl numim costum românesc” mai precizează Episcopul Siluan.
Importanţa costumului în identitatea omului şi dimensiunea inclusiv religioasă şi de identitate creştină a costumului a fost prezentată de doctor în antropologie la Paris Maria Şpan (28 ani), care a venit special cu un costum din Gura Râului.
”Viaţa ca român în străinătate, în Italia nu este deloc uşoară, iar evenimente de genul acesta ne aduc aminte de ceea ce se întâmplă acasă, ne leagă de tradiţii, ne spun că noi avem nişte rădăcini puternice, undeva pe tărâm românesc” consideră Maria Şpan.
”Este un prilej de a aniversa portul nostru naţional şi de a-l cunoaşte mai bine. Iar pentru copilul meu este o ocazie să vadă rădăcinile care de fapt sunt în România. Suntem într-un fel dezrădăcinaţi, dar rădăcinile noastre au rămas acolo.
"Că ne-am mutat, asta e cu totul altceva. Noi suntem români! Nu suntem italieni!” spune cu convingere Mariana Țuică, bucureşteancă stabilită de 7 ani într-un orăşel din regiunea Toscana.
Fata ei, Ruxandra, a venit la Festival îmbrăcată cu un costum pe care şi Mariana îl purtase când avea 14 ani.
Duminică, fiecare Parohie din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei sărbătoreşte la nivel local Zilele Portului Popular Românesc, cea mai mare parte a creştinilor mergând îmbrăcaţi în costume populare la slujbe.