"Dreptul la deconectare", pe cale de legiferare în Franța
Este vorba de posibilitatea pe care angajații ar trebui să o aibă când sunt liberi sau în concediu de a nu mai fi contactați pe e-mail de către companie.
Articol de Ionuţ Iamandi, 11 Mai 2016, 19:41
Socialiștii francezi sunt pe cale să legifereze "dreptul la deconectare". Este vorba de posibilitatea pe care angajații ar trebui să o aibă când sunt liberi sau în concediu de a nu mai fi contactați pe e-mail de către companie.
Potrivit prevederii inițiate de partidul președintelui Francois Hollande, firmele cu mai mult de 50 de angajați vor trebui să adopte un cod de bune maniere prin care mailurile trimise înafara programului să fie interzise.
Inițiatorii spun că deși fizic angajații pleacă de la serviciu, practic ei sunt ținuți în continuare legați de muncă printr-un fel de lesă electronică.
"SMS-urile, mesajele, e-mailurile ajung să îți acapareze viața până la punctul la care poți ceda nervos", susține un parlamentar socialist citat de BBC.
"Ești acasă, dar de fapt nu ești acasă. Trecem de la un e-mail de serviciu la WhatsApp-ul personal apoi pe Facebook și printr-un SMS de la șef: asta poate duce și la distrugerea relațiilor personale", spun susținătorii inițiativei.
"Dreptul la deconectare" face parte din controversatul pachet al legii muncii care a scos în stradă sindicatele franceze. Dar este singura prevedere din pachet care pare acceptată de toată lumea.
Însă și fără sprijin guvernamental unele companii au adoptat o politică de relaxare în domeniu. O firmă pariziană a introdus "vinerea fără e-mail" pentru a-i face pe angajați să nu mai recurgă așa de mult la comunicarea electronică.
Unii angajați spun că au nevoie de o conexiune continuă. "N-aș dori să îmi dicteze guvernul cum să îmi fac meseria", declară un angajat în vânzări.
Alții spun că legea va fi inutilă, în curând e-mailurile având să dispară ca și mijloace de comunicare.
Oricum, legea nu va avea un impact chiar așa de spectaculos. Recunosc acest lucru și inițiatorii ei, din moment ce nu au prevăzut sancțiuni pentru nerespectarea "dreptului la deconectare", parlamentarii așteptându-se ca firmele să se supună ei în mod voluntar. Dar la fel de adevărat e și că foarte mulți francezi cred că tema supraîncărcării comunicaționale ar trebui să fie o prioritate în agenda angajatorilor.