Chaine des Rotisseurs, la Bucureşti
Una dintre cele mai importante societăţi gastronomice internaționale şi-a deschis o filială în România.
Articol de Angela Bârgoan, 29 Ianuarie 2010, 15:16
În lume sunt câteva cluburi dedicate gastronomiei în care profesioniști și neprofesioniști stau alături cu unicul scop de a evalua un fel de mâncare.
Francezii rămân lideri în gastronomie, iar cluburile lor fac istorie.
Chaine des Rotisseurs, o societate gastronomică internațională fondată la Paris în 1950, care vrea să promoveze mâncărurile fine și să păstreze spiritul "bon vivant" la masă. Asociația reunește peste 25.000 de membri din toate colțurile lumii care împărtășesc valorile organizației, plăcerea mâncărurilor fine și a unui vin bun.
Chaine des Rotisseurs vrea să-i convingă și pe gurmanzii din România că artă culinara dă o calitate superioară vieții de zi cu zi. După 3 ani de la începerea demersurilor, filiala din România a primit pe 23 ianuarie 2010, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Parlamentului, recunoașterea internațională, devenind membru cu drepturi depline a acestui club select.
Ce poate face Chiane-ul pentru o țară?
Președintele Chaine des Rotisseurs România, doctorul Octavian Făgăraș, a explicat că, în cazul României, Chaine-ul îi poate da șansa de a ieși în exterior, şi pe acest plan.
Capacitățile există dar nu sunt încă dezvoltate sau nu sunt încă puse în valoare așa cum ar trebui.
"Totul poate fi pus pe seamă 'umbrei' în care a care țara a stat atâta vreme; este greu să te descurci într-o lume pe care nu ai cunoscut-o decât acum 15 ani. Chaine-ul poate ajută la această deschidere către exterior. Prin comparație, organizația noastră are filiale în Ungaria de 10 ani, în Bulgaria de șase, în Cehia, Polonia, chiar și în Rusia există de cinci ani", a declarat Octavian Făgăraș.
Chaine des Rotisseurs va da membrilor săi posibilitatea de a stabili întâlniri gastronomice și culturale în locații diverse din toată lumea. La rândul lor, membrii români ai Chaine-ului vor avea dreptul să participe la orice eveniment, în orice țara. În plus, se va creea un grup de persoane cu aceleași orientări care vor ajută la definirea culturii gastronomice și etnogastronomice actuale românești.
Restaurantele recomandate din partea Chaine-ului vor fi publicate pe site. Atunci când membrii ai Chaine-ului din străinătate vor să viziteze România, ei sună la Bailliage-ul (filială) local și cer ajutor. De aici, în funcție de zonă pe care doresc să o viziteze, vor primi recomandări despre locurile unde se mănâncă bine, punctele culturale de interes și altele. În general, în cadrul fiecărui Bailliage regional, local sau național, sunt câteva persoane care se pun la dispoziția oaspeților și care organizează un program consistent.
Membrii trebuie să aloce timp și nu au nici un câștig financiar. Cu toate acestea, nu este un lucru ușor să devii membru al acestei organizații. Statutul de membru al Chaine des Rotisseurs se obține exclusiv prin invitație pentru că se ține foarte mult la calitatea persoanelor. În schimb, cardul de membru da dreptul noului membru să participe la toate evenimentele locale sau internaționale.
Evenimentele culinare sunt condiționate, de cele mai multe ori, de o ținută adecvată și au loc în cele mai renumite restaurante, hoteluri sau clariri istorice.
Meniul și mâncărurile servite sunt create exclusiv pentru aceste evenimente, iar dacă e nevoie se fac și sute de kilometrii pentru că participanții să poată degusta preparate de calitate. Pentru evenimentul de la București, de exemplu, bucătarul a fost în Italia pentru a aduce trufe albe deoarece două dintre cele șapte feluri de mâncare servite aveau că ingredient această trufa albă.