Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Chaine des Rotisseurs, la Bucureşti

Una dintre cele mai importante societăţi gastronomice internaționale şi-a deschis o filială în România.

Bailliage Național România. Foto: Angela Bârgăoan

Articol de Angela Bârgoan, 29 Ianuarie 2010, 15:16

În lume sunt câteva cluburi dedicate gastronomiei în care profesioniști și neprofesioniști stau alături cu unicul scop de a evalua un fel de mâncare.

Francezii rămân lideri în gastronomie, iar cluburile lor fac istorie.

Chaine des Rotisseurs, o societate gastronomică internațională fondată la Paris în 1950, care vrea să promoveze mâncărurile fine și să păstreze spiritul "bon vivant" la masă. Asociația reunește peste 25.000 de membri din toate colțurile lumii care împărtășesc valorile organizației, plăcerea mâncărurilor fine și a unui vin bun.

Chaine des Rotisseurs vrea să-i convingă și pe gurmanzii din România că artă culinara dă o calitate superioară vieții de zi cu zi. După 3 ani de la începerea demersurilor, filiala din România a primit pe 23 ianuarie 2010, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Parlamentului, recunoașterea internațională, devenind membru cu drepturi depline a acestui club select.

Ce poate face Chiane-ul pentru o țară?

Președintele Chaine des Rotisseurs România, doctorul Octavian Făgăraș, a explicat că, în cazul României, Chaine-ul îi poate da șansa de a ieși în exterior, şi pe acest plan.

Capacitățile există dar nu sunt încă dezvoltate sau nu sunt încă puse în valoare așa cum ar trebui.

"Totul poate fi pus pe seamă 'umbrei' în care a care țara a stat atâta vreme; este greu să te descurci într-o lume pe care nu ai cunoscut-o decât acum 15 ani. Chaine-ul poate ajută la această deschidere către exterior. Prin comparație, organizația noastră are filiale în Ungaria de 10 ani, în Bulgaria de șase, în Cehia, Polonia, chiar și în Rusia există de cinci ani", a declarat Octavian Făgăraș.

Chaine des Rotisseurs va da membrilor săi posibilitatea de a stabili întâlniri gastronomice și culturale în locații diverse din toată lumea. La rândul lor, membrii români ai Chaine-ului vor avea dreptul să participe la orice eveniment, în orice țara. În plus, se va creea un grup de persoane cu aceleași orientări care vor ajută la definirea culturii gastronomice și etnogastronomice actuale românești.

Restaurantele recomandate din partea Chaine-ului vor fi publicate pe site. Atunci când membrii ai Chaine-ului din străinătate vor să viziteze România, ei sună la Bailliage-ul (filială) local și cer ajutor. De aici, în funcție de zonă pe care doresc să o viziteze, vor primi recomandări despre locurile unde se mănâncă bine, punctele culturale de interes și altele. În general, în cadrul fiecărui Bailliage regional, local sau național, sunt câteva persoane care se pun la dispoziția oaspeților și care organizează un program consistent.

Membrii trebuie să aloce timp și nu au nici un câștig financiar. Cu toate acestea, nu este un lucru ușor să devii membru al acestei organizații. Statutul de membru al Chaine des Rotisseurs se obține exclusiv prin invitație pentru că se ține foarte mult la calitatea persoanelor. În schimb, cardul de membru da dreptul noului membru să participe la toate evenimentele locale sau internaționale.

Evenimentele culinare sunt condiționate, de cele mai multe ori, de o ținută adecvată și au loc în cele mai renumite restaurante, hoteluri sau clariri istorice.

Meniul și mâncărurile servite sunt create exclusiv pentru aceste evenimente, iar dacă e nevoie se fac și sute de kilometrii pentru că participanții să poată degusta preparate de calitate. Pentru evenimentul de la București, de exemplu, bucătarul a fost în Italia pentru a aduce trufe albe deoarece două dintre cele șapte feluri de mâncare servite aveau că ingredient această trufa albă.

Sărbătoarea vinului dobrogean
Obiectiv, România 04 Noiembrie 2009, 12:35

Sărbătoarea vinului dobrogean

Timp de o săptămână, Constanţa e capitala vinului românesc.

Sărbătoarea vinului dobrogean
Vinul şi mâncarea - un coup de foudre
La minut 20 Octombrie 2009, 11:57

Vinul şi mâncarea - un coup de foudre

Din "Manualul somelierului" aflăm că prima regulă a asocierii mâncărurilor cu vinul este armonia.

Vinul şi mâncarea - un coup de foudre
Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Life & Style 21 Noiembrie 2024, 21:48

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol, iar sănătatea şi bunăstarea oamenilor ar putea fi afectate pe termen...

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Life & Style 21 Noiembrie 2024, 14:33

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, iar fumatul pe parcursul vieţii poate să ducă, în...

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon
Life & Style 20 Noiembrie 2024, 16:27

Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon

Cetatea Regală Chinon este unul dintre cele mai vechi și dintre puținele castele medievale de pe Valea Loarei rămasă parțial...

Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon
Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 16:33

Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață

Interviu cu Mihai Milicescu, doctor specialist în oftalmologie.

Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață
București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 15:39

București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"

Săptămâna trecută, pentru Maternitatea Giuleşti au fost achiziţionate alte două ecografe, având ca sursă de finanţare tot...

București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"
Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 09:27

Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi

Deşi condiţiile meteo nu o permit în totalitate, mulţi administratori de pârtii au luat primele decizii în acest sens.

Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi