Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ce consumă un luptător de sumo la micul dejun sau la prânz?

Corespondentul Reuters Issei Kato a petrecut o zi întreagă cu luptătorii de sumo, antrenați de cunoscutul antrenor Kyokutenhō Masaru.

Articol de RADOR, 21 Iulie 2017, 14:46

Luptătorii de sumo, numiți rikishi, nu poartă alt echipament decât o centură de mătase-numită mawashi, care este înfășurată în mod repetat în jurul brâului, trecută printre picioare și legată cu un nod la spate.

Corespondentul Reuters Issei Kato a fost admis în templul budist Ganjoji Yakushido, din Nagoya, unde sunt antrenaţi luptătorii de sumo de Tomozuna Oyakata.

Sumo este o luptă japoneză pe un ring special, în care este declarat învins adversarul obez, care cade primul pe podea, atunci când atinge podeaua cu orice parte a corpului, în afară de tălpi sau scoate în afara ringului unul ori ambele picioare. Sumo este considerat de către mulți ca fiind sportul național al Japoniei, având multe elemente rituale, care își au originea în religia shinto. Cu toate că are o vechime de peste 2.000 de ani, a devenit sport profesionist abia în prima parte a perioadei Edo.

Antrenamentele sunt unele foarte dure, de-a dreptul epuizante, fiind strict necesar să se respecte absolut toate tradițiile. Aceste rigori îi sperie, de regulă, pe tinerii niponi și de aceea în rândul luptătorilor de sumo sunt din ce în ce mai mulți cetăţeni străini. Cum este şi cazul antrenorului Kyokutenhō Masaru, care nu s-a născut în Japonia. Acesta a venit în Țara Soarelui Răsare, cu 40 de ani în urmă, din Mongolia, devenind primul cetățean mongol care conduce o școală de sumo.

«Nu cunoșteam limba, acesta a fost principalul motiv de stres", își amintește antrenorul Kyokutenhō Masaru,. pe care anterior îl chema Tomozuna Oyakata, despre primii săi pași în sportul sumo practicat în Japonia. Nu înțelegeam absolut nimic, nici când mă certau, nici când mă lăudau», a completat acesta. Acum el vorbește perfect limba japoneză, fără accent, este căsătorit cu o niponă și a renunțat la cetățenia Mongoliei pentru a devenit un supus al Împăratului Akihito.

Luptătorii de sumo cântăresc cel puțin 120 kg și consumă câte cel puțin 8.000 de calorii pe zi. Cât timp practică sumo, luptătorii stau în "cantonament" la şcoala (de sumo) numită heya. Regimul lor alimentar constă în principal dintr-un bulion numit Chankonabe. Mai exact într-o oală cu supă se fierbe carne de găină, pește, carne de vită și legume. Fiertura obținută depășește de cinci-șase ori numărul de calorii conţinut în alte bucate tradiționale nipone. Acest preparat nu este însă suficient, ei mai consumă la micul dejun pește prăjit, preparate din picioare de porc și orez fiert pentru a acumula energia necesară. După un mic dejunt sau prânz copios, sportivii trebuie să doarmă două-trei ore. Pentru a nu pierde din greutate, ei dorm câteva ore imediat după masă. Înainte de a adormi, își pun măștile cu oxigen pentru a respira mai ușor.

O nouă versiune a aplicaţiei Harta Reciclării
Life & Style 20 Decembrie 2024, 20:01

O nouă versiune a aplicaţiei Harta Reciclării

Au fost adăugate şi puncte de reutilizare.

O nouă versiune a aplicaţiei Harta Reciclării
35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism
Life & Style 20 Decembrie 2024, 18:24

35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism

S-au împlinit 35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România.

35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism
Domeniul Regal Săvârşin găzduieşte cea de-a doua ediţie a Târgului Regal de Crăciun
Life & Style 20 Decembrie 2024, 14:42

Domeniul Regal Săvârşin găzduieşte cea de-a doua ediţie a Târgului Regal de Crăciun

Domeniul Regal Săvârşin găzduieşte în aceste zile cea de-a doua ediţie a Târgului Regal de Crăciun.

Domeniul Regal Săvârşin găzduieşte cea de-a doua ediţie a Târgului Regal de Crăciun
Călătoriile pentru afaceri au fost principalul motiv al sejurului petrecut de jumătate din turiştii care au venit în România
Life & Style 19 Decembrie 2024, 17:25

Călătoriile pentru afaceri au fost principalul motiv al sejurului petrecut de jumătate din turiştii care au venit în România

Turiştii străini cazaţi în structurile de cazare din România au cheltuit, în medie, în primele nouă luni ale anului, 3.000...

Călătoriile pentru afaceri au fost principalul motiv al sejurului petrecut de jumătate din turiştii care au venit în România
Avertismente şi recomandări ale salvatorilor montani
Life & Style 18 Decembrie 2024, 19:13

Avertismente şi recomandări ale salvatorilor montani

După incidentele petrecute recent, salvatorii montani reamintesc celor care doresc să facă drumeţii la altitudini mari că...

Avertismente şi recomandări ale salvatorilor montani
Cei doi astronauţi rămaşi izolaţi pe Staţia Spaţială Internaţională vor mai rămâne acolo
Life & Style 18 Decembrie 2024, 16:37

Cei doi astronauţi rămaşi izolaţi pe Staţia Spaţială Internaţională vor mai rămâne acolo

NASA a comunicat că pentru doi astronauţi care au rămas izolaţi în spaţiu timp de mai multe luni s-a amânat din nou data...

Cei doi astronauţi rămaşi izolaţi pe Staţia Spaţială Internaţională vor mai rămâne acolo
Recomandări ale Centrului European al Consumatorilor din România
Life & Style 18 Decembrie 2024, 14:53

Recomandări ale Centrului European al Consumatorilor din România

Cei care şi-au planificat vacanţa în afara ţării şi vor pleca cu avionul în spaţiul Uniunii Europene trebuie să verifice...

Recomandări ale Centrului European al Consumatorilor din România
Recomandări privind sacrificarea porcilor în gospodăriile ţărăneşti
Life & Style 18 Decembrie 2024, 14:37

Recomandări privind sacrificarea porcilor în gospodăriile ţărăneşti

Decembrie este luna în care, conform tradiţiei, se sacrifică porcii din gospodăriile ţărăneşti.

Recomandări privind sacrificarea porcilor în gospodăriile ţărăneşti