Cazurile de cancer, asociate cu excesul de greutate, dieta şi sedentarismul
Îmbătrânirea populaţiei şi obiceiurile nesănătoase pot conduce la creşterea cu 60% a cazurilor de cancer până în 2040, se arată într-un studiu recent.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Octombrie 2019, 10:46
Îmbătrânirea populaţiei şi obiceiurile nesănătoase pot conduce la creşterea cu 60% a cazurilor de cancer până în 2040, se arată într-un studiu recent.
Noua ediţie a ''Cancer Atlas'' a fost prezentată în cadrul summitului internaţional World Cancer Leaders din Nur-Sultan (Astana), Kazakhstan.
Potrivit acesteia, obiceiurile nesănătoase, precum fumatul, alimentaţia săracă în substanţe nutritive şi sedentarismul contribuie la riscul de creştere a numărului de cazuri de cancer la nivel mondial, conform UPI, citată de Agerpres.
Documentul, care oferă o imagine de ansamblu în ceea ce priveşte cancerul la nivel mondial, a fost realizat de Societatea Americană pentru Cancer, Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului şi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului.
Cancerul este a doua cauză principală de deces înainte de vârsta de 70 de ani în 91 de ţări.
Potrivit dr. Elisabete Weiderpass, director al IARC, cancerul este o provocare ce ţine de dezvoltarea durabilă.
''Confruntarea cu problema cancerului este o situaţie precedată de abordarea inechităţilor sociale şi economice, stimularea creşterii economice şi accelerarea dezvoltării durabile'', a scris ea în prefaţă.
Consumul de tutun este principala cauză ce poate fi prevenită de deces cauzat de cancer, potrivit atlasului.
În 2017, fumatul a provocat 2,3 milioane de decese la nivel mondial, respectiv 24% dintre toate cazurile de deces cauzat de cancer.
Bolile infecţioase reprezintă 15% dintre toate cazurile noi de cancer la nivel mondial, însă proporţia variază considerabil, de la aproximativ 4% în multe ţări cu venituri ridicate până la peste 50% în mai multe state africane subsahariene.
Peste 90% dintre cazurile de cancer asociate infecţiilor sunt provocate de Helicobacter pylori, papilomavirusul uman (HPV), virusul hepatitei B şi virusul hepatitei C.
Excesul de greutate şi obezitatea cresc riscul de dezvoltare a 13 tipuri de cancer şi au fost asociate cu 3,6% dintre cazurile noi de cancer la adulţi din întreaga lume în 2012.
Numărul cazurilor de cancer asociate cu excesul de greutate/obezitate, dieta nesănătoasă şi sedentarismul se estimează că va creşte în majoritatea zonelor lumii, se arată în document.