Carnavalul de le Veneţia "trăieşte colorat"
Tema din 2013 al tradiţionalului eveniment este: "Vivi in colori" ("Trăieşte colorat"). România este prezentă la Carnavalul de la Veneţia 2013 cu costume şi măşti populare.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 28 Ianuarie 2013, 15:09
Concerte şi spectacole de teatru în Piaţa San Marco, dansuri tradiţionale, manifestări dedicate copiilor, Corteul şi sărbătoarea veneţiană de pe apă şi Sărbătoarea Mariilor şi chiar şi Zborul Îngerului – toate acestea se desfăşoară sub fel de fel de culori în cadrul Carnavalului de la Veneţia.
Cu o săptămână înainte de deschiderea oficială a Carnavalului, se organizează în Lagună, pe Marele Canal, un corteu cu bărci de canotaj pline cu animatori îmbrăcaţi în fel de fel de costume de epocă.
Corteul este condus de un Arlecchino (un măscărici).
Mascota din acest an este un şoricel din plastic, de mari proporţi, care simbolizează, potrivit organizatorilor, "inevitabilul sfârşit al oraşului abandonat de toţi şi lăsat rozătoarelor".
Până la deschiderea oficială a evenimentului, care va fi la ora 12.00, duminică, 3 februarie, cu Volo del Angelo ("Zborul îngerului"), organizatorii Carnavalului propun fel de fel de expoziţii, spectacole de teatru şi vizite a unor muzee şi palate din Lagună.
Sâmbătă, 2 februarie, va avea loc primul concurs al măştilor, după care Sărbătoarea Mariilor, o defilare a celor mai frumoase fete veneţiene, 12 la număr, pentru ca seara să se deschidă spaţiul amenajat în Piaţa San Marco, locul în care au loc cele mai multe manifestări.
România, prezentă la Carnavalul de la Veneţia 2013 cu costume şi măşti populare
Tot sâmbătă, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia, cu sprijinul Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti inaugurează la Scuola Grande di San Teodoro expoziţia "România: Costume şi Măşti Populare de Ceremonie".
Astfel până la 14 februarie 2013, turiştii vor putea admira, în cadrul Carnavalului, zeci de costume populare din ţesături de in şi cânepă, de lână şi bumbac, din blănuri şi postavuri, din borangic şi mătase, costume care în ţara noastră se poartă în fel de fel de ocazii.
De asemenea, pe durata Carnavalului, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia poate fi vizitată de turişti şi o expoziţie de artă populară românească, cu creaţii textile (covoare şi piese de vestimentaţie tradiţională), şi unde un meşter – Paul Buţă - va face demonstraţii de creare a măştilor populare româneşti.
"Zborul Îngerului" deschide oficial Carnavalul
Cel mai aşteptat moment al Carnavalului, tradiţionalul "zbor al îngerului", va avea loc duminică, la ora 12.00.
Îngerul ediţiei din acest an, modelul Marta Finotto, câştigătoarea de anul trecut a Sărbătorii Mariilor.
Tânăra "va zbura" din turnul clopotniţei San Marco pe deasupra mulţimii şi va ateriza în grădina amenajată în piaţă.
Până pe 14 februarie, când se va încheia ediţia din acest an a Carnavalului, organizatorii au pregătit pentru vizitatori zeci de evenimente, parade, spectacole, expoziţii şi concursuri.
Nu vor lipsi din program nici celebrele baluri, atât cele exclusiviste, cât şi cele la care accesul tuturor este liber.
În mod obişnuit, Carnavalul de la Veneţia durează zece zile şi are loc înainte de Miercurea Cenuşii.
În anul 1094, Carnavalul era deja menţionat într-un document al Dogelului, iar în 1269, Senatul Serenissimei Republici cerea ca acesta sa devină sărbătoare.
Carnavalul era pregatit din timp, iar in perioada de dupa 26 decembrie si pana putin inainte de Post, venetienii isi fabricau masti pentru marea sarbatoare, devenita populara.
Carnavalul a fost intrerupt în timpul ocupaţiei franceze şi austriece, la inceputul secolului XIX.
Evenimentul, care este cel mai cunoscut carnaval din lume, a fost reluat din 1979.