Bileţele de amor sau ”pecetea iubirii” pe un lăcăţel
Tinerii din Roma îşi declară iubirea pe Podul Milvio sau la Fontana di Trevi.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 14 Februarie 2010, 15:12
Sărbătoarea Sfântului Valentin sau Sărbătoarea Roz îşi are originea într-o tradiţie a Romei Antice, (serbările Lupercalia) care se organizau dintotdeauna la 15 februarie în onoarea zeităţilor Juno şi Pan.
Obiceiul cerea tinerelor să scrie biletele de amor, pe care băieţii le extrăgeau ulterior câte unul dintr-o urnă la întâmplare.
Potrivit obiceiului, participanţii trebuiau să o curteze pe semnatara mesajului ales, şi de aici porneau tot felul de istorioare.
Un lăcăt pe Podul Milvio sau la Fontana di Trevi
Astăzi de Ziua Îndrăgostiţilor, tineri îşi ”pecetuiesc” iubirea cu un lăcăţel pe care stă scris numele celor doi. Locul ales este Podul Milvio, peste Tibru. Tinerii închid lăcăţelul, aruncă cheiţa în fluviu şi se sărută. Obiceiul este preluat de la Florenţa, de pe Podul Vechi de deasupra fluviului Arni, unde s-a născut de fapt ritualul.
În urma sutelor de lacăte şi a greutăţii, un stâlp a căzut în urmă cu doi ani în Tibru. De atunci autorităţile de la Roma au decis să fie amplasate mai multe grilaje pe care să fie agăţate acestea. Deja respectivele grilaje sunt arhipline.
Profit de pe urma îndrăgostiţilor
Pe podul Milvo sunt în prezent şi numeroşi comercianţi, care într-o zi ca 14 februarie, spun că vând cât în şase luni. Preţurile obiectelor variază în funcţie de mărime. Unul mic costă astăzi – în zi de sărbătoare - 5 euro (în general preţul este de 2 euro). Unul mare poate ajunge şi la 15 euro.
De aproximativ un an astfel de lacăte se pun şi în faţa cunoscutului obiectiv – Fontava di Trevi, mult mai la îndemâna turiştilor. Anul trecut gardul pe care erau legate câteva sute se lacăte a căzut. De atunci la un interval de trei luni, lacătele sunt luate pentru a nu se ajunge la aceeaşi situaţie.
Declaraţii de iubire pe … post-it într-o cafenea renumită din Roma sau jurăminte pe viaţă la Catedrala San Valentino din Terni
Un alt loc ales în special de locuitorii Romei pentru a-şi exprima sentimentale este Cafeneaua Ceasului, aflată vis-a-vis de porţile della Piazza del Popolo. Acolo mesajele sunt lăsate pe un perete, pe post-it-uri de toate culorile, puse la dispoziţie chiar de patronul barului, bar cu o vechime de 77 de ani.
De câţiva ani buni sute de cupluri se programează la catedrala San Valentino din Terni pentru a-şi uni destinele. Există însă unii italieni şi mai romantici care merg special în balconul Julietei de la Verona pentru a se săruta, fotografia şi pentru a-şi jura iubire pe viaţă.