Aplicaţia "Uite barza!" a identificat 1.000 de noi cuiburi
Societatea Ornitologică Română anunţă că peste 1.000 de noi cuiburi de barză au fost identificate în cadrul recensământului berzelor albe, derulat cu sprijinul companiilor Enel.
Articol de Florin Lepădatu, 08 August 2017, 07:37
Societatea Ornitologică Română anunţă că peste 1.000 de noi cuiburi de barză au fost identificate în cadrul recensământului berzelor albe, derulat cu sprijinul companiilor Enel din România.
Acţiunea face parte din primul mare proiect de citizen science din România, iar cuiburile au fost localizate cu ajutorul aplicaţiei "Uite barza!", disponibilă tuturor utilizatorilor de telefoane mobile de tip smartphone care au dorit să se implice în protejarea acestei specii de păsări.
Aplicaţia a fost lansată oficial pe 6 iulie 2017, iar proiectul de numărare a berzelor la cuiburi a durat până pe 31 iulie.
Numărătorile care se efectuează mai târziu nu sunt relevante, deoarece berzele albe au început deja migraţia către Africa.
Berzele albe cuibăresc în localităţi sau în apropierea acestora.
Cele mai multe cuiburi descoperite de utilizatorii aplicaţiei sunt amplasate pe stâlpii reţelelor de electricitate din care 1.567 de cuiburi pe stâlpi fără suport, iar 1.208 pe stâlpii de reţea electrică pe care au fost deja montate suporturi artificiale pentru cuiburi de barză.
Celelalte sunt amplasate în copaci, pe coame de casă, pe coşuri de fum etc.
Companiile de distribuţie din cadrul Enel România vor putea identifica cu mai mare precizie zonele cu potenţial ridicat de pericol pentru berze (în special electrocutare), astfel încât să poată lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar şi a reţelelor electrice, prin montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice.
De asemenea, aceste măsuri vizează şi confortul consumatorilor, prin reducerea frecvenţei avariilor şi a intervenţiilor în reţea cauzate de prezenţa păsărilor.
Judeţul cu cele mai multe cuiburi de barză recenzate cu ajutorul aplicaţiei este Timiş.
Aici au fost înregistrate nu mai puţin de 445 de cuiburi.
Topul este completat de judeţele Arad (253 de cuiburi), Teleorman (223 de cuiburi), Harghita (179 de cuiburi) şi Suceava (167 de cuiburi).