Aniversat în absenţă: 40 de ani de Woodstock
Festivalul Woodstock s-a bucurat în timp de o mediatizare unică; din lipsă de fonduri însă, anul acesta nu s-a mai ţinut.
Articol de Ionuţ Dragu, 15 August 2009, 14:52
În încercarea de a găsi magia Woodstock, ediţia electronică a CNN subliniază că festivalul pop Monterey din 1967 a avut indiscutabil o influenţă mult mai mare decat cel de la Woodstock în primii ani. Diferenţa dintre cele două festivaluri a fost dată ulterior de longevitate, care în cazul celui de la Woodstock s-a diferenţiat şi prin faptul că nimeni nu a vorbit în acele vremuri despre "Monterey Nation", "Wight Nation" sau "God forbid" şi "Altamont Nation". Nici un alt festival al anilor 60-70 nu a mai fost prezent până în zilele noastre atât de mediatizat, spun cei de la cnn în ediţia electronică.
O dată cu aniversarea a 40 de ani a festivalului de la Woodstock, sâmbătă, apar şi o serie de cd-uri, dvd-uri, chiar şi un documentar VH1pe această temă. Aceste materiale vin pentru aniversarea a 40 de la festivalul Woodstock din 1969, festival care a antrenat întreaga generaţie a acelor vremuri, spune cofondatorul festivalului Joel Rosenman.
Mulţi membrii ai acelei generaţii, spune Roseman, nu aveau habar că nu erau tocmai puţini care împărtăşeau acelaşi sentiment. "Fiecare grup a aflat despre festival iar când au ajuns cu toţii în faţa scenei au putut observa cât de mulţi erau de fapt" a mai spus Joel Roseman.
Elliot Landy fotograf cunoscut pentru "Music from Big Pink" şi "Nashville Skyline" este de părere că o parte din aura Woodstock a venit de la caracterul izolat al evenimentlui în acele vremuri şi nepropagarea sa la nivel internaţional. "În toată experianţa Woodstock erai detaşat de viaţa de zi cu zi", mai spune acesta. "Era un fel de tărâm magic", a prezicat Elliot Landy.
Criticul rock Dave Marsh, căruia ii s-a oferit un bilet la festivalul Woodstock din `69 dar nu s-a dus declară succint că Woodstock a fost un accident.
În altă ordine de idei Woodstock a fost un promotor de curente, mai notează cei de la CNN, atât muzicale cât şi sociale din anii '60, cum ar fi cel al generaţiei gap şi al mişcării antirazboi. De asemenea Woodstock a participat semnificativ la dezvoltarea muzicii rock şi la creşterea generaţiei tinere ale acelor vremuri, menţionează redactori CNN. O persoană din documentarul VH1 al Barbaraei Kopple's VH1 spune că "puterea acelor vremuri încerca să ne omoare", făcând referire la recrutările de soldaţi americani pentru războiului din Vietnam.
Woodstock a ieşit din zona undergroundului o dată cu propagarea succesului prin paginile speciale ale revistelor din `60 - `70. O contribuţie însemnată a fost adusă şi de studiorile cinematografice, care au inclus în coloanele sonore ale unor filme piesele de pe scena woodstock. Toate aceste acţiuni de mediatizare au dus mai departe, publicului larg, fenomenul woodstock.
Basistul cântăreţului Santana de la acele vremuri, Michael Shrieve, îşi readuce aminte cum celebritatea ia luat-o innainte. "Am constat cu toţii cum lumea din jurul nostru începuse să mă arate cu degetul". Şi-au dat seama ulterior în timpul unui turneu prin europa când Shrieve s-a oprit lângă un stand de reviste. El era pe prima pagina a revistei. "Din acel moment mi-am dat seama că ieşisem din umbră", a spus Michael Shrieve.
Mai multe despre festivalul Woodstock găsiţi aici
Festivalul Woodstock de anul acesta a fost amânat din lipsă de fonduri.