ALERTĂ: Șacalul auriu, din ce în ce mai periculos în zona Dunării
Populația de șacal auriu a crescut în România în ultimii 14 ani de peste șapte ori.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 29 Ianuarie 2016, 10:02
Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România și organizația neguvernamentală Crispus din Sibiu au inițiat un studiu de anvergură privind impactul asupra habitatelor naturale și umane a populațiilor de șacal auriu, numit și hilac, specie aflată în expansiune explozivă în sud-estul Europei, anunță un comunicat de presă.
Potrivit Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, în țara noastră populația de șacal auriu a crescut în ultimii 14 ani de peste 7 ori, fapt ce a condus la o creștere, în aceeași măsură, a daunelor produse de acesta, atât în habitatele naturale limitrofe cursului şi braţelor Dunării, cât și în cele ale râurilor afluente.
Studiul se va desfășura pe o perioadă de 4 ani și va avea în vedere monitorizarea populațiilor de șacal auriu și colectarea de alte date. Monitorizarea se va face nu doar în arii naturale de pe teritoriul României ci și în Italia, Cehia, Slovacia, Austria, Slovenia, Croația, Ungaria,
Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Estonia, Lituania şi Polonia, dar și în alte țări care vor dori să se alăture acestei cercetări.
Obiectivul final al studiului este identificarea, împreună cu experții implicați în acest proiect, a celor mai eficiente metode de stabilizare şi conservare a unui echilibru interspecific sănătos în habitatele natural, se precizează în comunicatul de presă.
La studiu vor participa specialiști din cadrul Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România , experți ai World Wild Found Romania, profesori ai Facultății de Biologie a Universității din Belgrad, cercetători ai Muzeului de Istorie Naturală din Sofia și ai Institutului Național de Cercetare Delta Dunării.