Aerul condiţionat din maşini e bun împotriva microbilor
Cercetările au fost efectuate de o echipă de specialişti de la Hannover Medical School, care a monitorizat calitatea aerului în trei tipuri de maşini pentru o perioadă cuprinsă între 5 şi 10 ani.
12 Septembrie 2009, 13:47
Oamenii de ştiinţă germani au efectuat recent un studiu care demonstrează că aerul condiţionat cu circuit deschis de la automobile reduce cu aproape 80% existenţa microbilor, bacteriilor şi a sporilor fungici din aerul exterior, dovedindu-se extrem de util pentru persoanele care au probleme respiratori sau suferă de diverse alergii.
Studiul a fost prezentat luni la Helsinki, în cadrul Congresului European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase, care reuneşte timp de patru zile peste 8.000 de experti în virusologie şi microbiologie.
Astfel, s-a constatat că, pe toată perioada de monitorizare, calitatea microbiologică a aerului analizat a cunoscut o "îmbunătăţire fantastică", estimată cu un procentaj de aproximativ 80,5-88,7%t, pe toată perioada în care în automobil a fost pornit aerul condiţionat.
Specialiştii au ţinut să sublinieze faptul că analiza a fost efectuată în condiţii stricte, cu o înlocuire periodică a filtrelor de polen.
În acest sens, ei au recomandat conducătorilor auto să facă o inspecţie a sistemului de aer condiţionat ori de câte ori detectează un miros suspect.
Cele trei tipuri de automobile incluse în studiu sunt: Un Volkswagen Passat din 1998, cu 110.000 de kilometri la bord, un Volswagen Polo FSI Sedan, fabricat în 2003, cu 10.000 de kilometri la bord şi un SEAT Alhambra van, cu 170.000 de kilometri la bord.
Să menţionăm că Uniunea Europeană a inchis luna trecută şi ultima portiţă lăsată producătorilor de autovehicule în ceea ce priveşte folosirea unor chimicale dăunătoare mediului înconjurător utilizate la sistemele de aer condiţionat.
Decizia se inscrie în modificările pe care forul comunitar intenţionează să le implementeze până în 2011 În privinta interzicerii chimicalelor pe baza de fluor existente în sistemele de aer condiţionat, aşa cum este substanţa standard R134a, care are un puternic efect de seră.
Aceste reglementări vor fi aplicate tuturor modelelor de maşini din 2011, cât şi celor din 2017.
Astfel, producătorii de autovehicule vor fi obligaţi ca, de la 1 ianuarie 2011, să respecte noile reguli pentru sistemele de aer condiţionat, chiar dacă acestea au fost odată aprobate.
Specialiştii din domeniu au avertizat că, din cauza schimbărilor climaterice, se va face simţită o reducere drastică a vânzărilor de autoturisme fără aer condiţionat.
Vara, se recomandă ca inainte de pornirea sistemului de climatizare, să fie coborâte geamurile pentru a fi "eliberat" aerul închis din interior.