Zona euro, "situaţie stabilă şi fără riscuri majore"
Directorul FMI, Dominique Strauss Kahn, vede situaţia din Europa una stabilă şi fără riscul apariţiei unor probleme majore.
21 Mai 2010, 20:34
Într-un interviu acordat postului de televiziune France-2, directorul FMI a vorbit despre starea financiară a ţărilor din zona euro.
Dominique Strauss Kahn spune că din punctul său de vedere, la ora actuală situaţia este una stabilă şi nu există riscul apariţiei unor probleme majore.
Directorul FMI a mai precizat că moneda unică europeană ar fi mai stabilă şi mai sigură dacă ar fi create şi mijloace de acţiune la nivel centralizat în Uniunea Europeană.
În acest timp, miniştrii de finanţe din statele comunitare caută măsuri de înăsprire a legislaţiei în domeniul bugetelor.
Scopul discuţiilor este afirmarea din nou a susţinerii monedei europene unice şi prevenirea apariţei unor situaţii financiare dificile, aşa cum este cea din Grecia.
Grupul de lucru, numit deja după numele preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy care-l conduce, va avea misiunea să analizeze cele mai bune căi de răspuns în caz de criză şi pentru întărirea disciplinei bugetare în interiorul Uniunii, şi ţinând cont de contextul actual şi-a propus să elaboreze un raport pentru şefii de stat şi de guvern până în octombrie şi nu decembrie, aşa cum se intenţiona iniţial.
Până atunci, însă, un raport interimar va fi pe masa liderilor europeni la summitul de luna viitoare.
La reunuine nu sunt aşteptate rezultate concrete, fiind vorba doar de începutul unui proces de analiză.
Miniştrii vor trebui să stabilească metoda după care vor lucra, în ce ritm se vor întâlni şi cine-i va înlocui pentru a continua munca la nivel tehnic între reuniunile lor.
Va trebui, de asemenea, stabilită frecvenţa acestor întâlniri. Surse europene au declarat că toate ideile venite de la statele membre vor fi luate în considerare şi că vor fi păstrate cele care întrunesc consensul cât mai multor state membre.
Sunt de amticipat negocieri dure între statele membre pe propunerile de coordonare şi întărire a disciplinei bugetare şi este de aşteptat ca pe lângă propunerile făcute săptămâna trecută de Comisia Europeană să vină cu completări sau propuneri noi şi statele membre ale Uniunii.
Propunerea Germaniei de revizuire a tratatului Uniunii nu pare să întrunească acordul celor 27, iar surse europene spun că grupul de lucru ar putea să spună dacă ar fi cazul schimbării sau nu a tratatului doar la finalul procesului de negocieri.
Comisia Europeană a propus săptămâna trecută o accelerare a procedurilor sale de deficit excesiv pentru ţările ce vor fi în această situaţie, ca şi suspendarea fondurilor europene pentru respectivele ţări pentru a le determina să-i corecteze cifrele mari ale deficitelor.
O altă propunere a Comisiei, considerată spectaculoasă, vizează să dea Bruxelles-ului puteri de supraveghere mai mari asupra bugetelor naţionale încă din faza conceperii lor, idee puţin agreată de ţările membre ale Uniunii.