Ziua Limbii Române în Republica Moldova
În dimineaţa zilei de marţi, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare, au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi la busturile clasicilor literaturii române.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 31 August 2010, 20:14
În Republica Moldova a fost marcată marţi Ziua Limbii române, care aminteşte de momentul de acum 21 de ani, când s-a revenit la scrierea latină şi limba română.
La 27 august 1989 a fost modificată Constituţia fostei republici sovietice, în aşa fel încât limba română devenea cea oficială.
Patru zile mai târziu, noua Constituţie intra în vigoare, numai că disputele nu au încetat, iar în 1994 limba oficială a devenit cea moldovenească.
În dimineaţa zilei de marţi, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, de guvernare, au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi la busturile clasicilor literaturii române.
În discursuri ţinute pe Aleea Clasicilor din grădina publică Ştefan cel Mare, unde a şi început mişcarea de renaştere naţională în Republica Moldova, liderii partidelor constituante ale Alianţei au evocat semnificaţia zilei de 31 august.
"Noi suntem unicii care sărbătorim, avem această sărbătoare a limbii, dar cred că nu a suferit o altă limbă aşa cum a suferit limba română pe acest teritoriu mult pătimit", a declarat preşedintele interimar Mihai Ghimpu.
"Este important să sărbătorim, însă cred că este mult mai important să vedem ce urmează să facem zi de zi, ca limba noastră cea română, ca valorile noastre naţionale să fie în capul mesei, în viaţa noastră de zi cu zi", a afirmat premierul Vlad Filat.
În trecut, serbarea zilei Limbii Române era considerată "un delict"
Preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a amintit faptul că pe perioada guvernării comuniste, dar şi a celei agrariene, sărbătorirea Zilei limbii române era aproape un delict:
"Această zi s-a sărbătorit întotdeauna cu mari piedici, cu mari încercări de a tergiversa această frumoasă sărbătoare a neamului nostru", a declarat acesta.
Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, este de părere că adoptarea limbii române în calitate de limbă de stat, la 31 august 1989, a fost primul pas către independenţa Republicii Moldova, proclamată abia doi ani mai târziu.
Manifestările consacrate limbii şi culturii române, la Chişinău, vor continua două zile şi vor culmina cu un concert al formaţiei Pheonix.
Între organizatorii evenimentului se numără Institutul Cultural Român şi Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti.