Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Ceremonii organizate pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Articol de Florin Lepădatu, 27 Ianuarie 2022, 20:13
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Mai multe ceremonii au avut loc joi în Israel şi în întreaga lume pentru a marca Ziua de Comemorare a Holocaustului.
Pe 27 ianuarie 1945, în urmă cu 77 de ani, lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau construit de Germania nazistă în Polonia ocupată a fost eliberat de armata rusă.
Această dată a fost aleasă pentru a comemora memoria victimelor Shoah şi pentru a reflecta asupra prevenirii crimelor împotriva umanităţii.
Auschwitz-Birkenau a devenit simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a şase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit la Auschwitz între 1940 şi 1945, alături de peste 100.000 de neevrei.
Relatează corespondentul RRA, Dragoş Ciocîrlan: ”Preşedintele Knessetului, Miki Levi, s-a adresat în Bundestagul german, unde a avut loc principala ceremonie care a marcat Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. El a vorbit în limba ebraică şi i-a mulţumit fostului cancelar Angela Merkel pentru eforturile neobosite de a menţine vie memoria Holocaustului şi pentru rolul în întărirea legăturilor dintre cele două state. La Ierusalim, premierul Naftali Bennett a declarat că evreii nu vor mai fi niciodată neajutoraţi şi lipsiţi de apărare, aşa cum au fost în timpul Holocaustului. Premierul a vorbit la o ceremonie la care au luat parte ambasadorii străini. Şeful diplomaţiei israeliene, Yair Lapid, a fost prezent la ceremoniile de comemorare de la Mauthausen şi noul Memorial al Holocaustului de la Viena. Ceremoniile din acest an au avut loc pe fondul numărului record de incidenţe cu motivaţie antisemită din Europa. Polonia şi Franţa sunt pe primele locuri în statisticile oficiale. Pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, cât şi împlinirea a 81 de ani de la pogromul de la Bucureşti, ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în statul Israel, a organizat un eveniment online. A fost difuzat un fragment din interviul realizat cu doctor Hava Haas, tatăl său fiind binecunoscutul rabin Zvi Hersh Guttman. Fraţii mai mari ai Havei Haas, Iancu şi Iosif Guttman, au fost împuşcaţi de legionari în pădurea Jilava.”