Zi decisivă pentru guvernul de la Roma
Guvernul italian condus de Silvio Berlusconi a primit votul de încredere al Senatului. Executivul italian mai trebuie să facă faţă altor două moţiuni de cenzură în Camera Deputaţilor.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 14 Decembrie 2010, 13:34
Guvernul italian a primit votul de încredere al Senatului, întrucât premierul Berlusconi controlează o majoritate confortabilă în această cameră a parlamentului.
Cabinetul condus de Berlusconi mai trebuie să facă faţă altor două moţiuni de cenzură în camera deputaţilor, acolo unde situaţia este incertă, din cauza disputei cu foştii aliaţi.
Primul ministru Silvio Berlusconi, acuzat de implicare în scandaluri de corupţie şi sexuale, a făcut luni apel la nevoia de stabilitate politică pentru a evita o criză financiară.
Senatul de la Roma a acordat votul de încredere faţă de guvernul condus de Silvio Berlusconi.
Reprezentanţii formaţiunii "Viitor şi libertate" au preferat să se abţină în Senat, urmând să voteze în Camera Deputaţilor, acolo unde se aşteaptă rezultatul celor două moţiuni de cenzură prezentate de partidele din opoziţie.
Tensiunea este mare şi mai ales grea pentru premierul Silvio Berlusconi. Pe de o parte Uniunea Democrat Creştină a refuzat intrarea la guvernare, iar partidul "Viitor şi Liberatate" a lui Gianfranco Fini i-a cerut premierului să demisioneze înainte de evaluarea votului de încredere din partea parlamentului sau să găsească o nouă formă de guvernare realizată de forţele de centru-dreapta.
În replică Berlusconi a refuzat propunerea partidului rivalului său şi a subliniat că nu acceptă şantajul din partea nimănui şi nici ultimatumuri.
Singurul aliat al lui Berlusconi, Umberto Bossi (liderul Ligii Nordului) se abţine de la comentarii şi se declară convins că "actualul guvern va primi susţinerea parlamentului".
Berlusconi atacat de Di Pietro
În jurul orei locale 11.00 premierul Silvio Berlusconi a ieşit din aula Camerei Deputaţilor, pentru aproximativ zece minute, împreună cu membrii partidului sau, Poporul Libertăţii, indignat de atacurile liderului Partidului Italia Valorilor, Anonio di Pietro.
”Oricare ar fi rezultatul votului de încredere, oricare ar fi voturile pe care le-aţi cumparat, un lucru este sigur. Nu mai aveţi oricum acea majoritate care vă va permite să guvernaţi. Deci vă place, nu vă place aţi ajuns la finalul experienţei politice şi nu va rămâne decât să vă urmaţi destinul oferindu-vă magistraturii pentru a fi judecat ca oricare” a declarat la începutul discursului său Antonio di Pietro.
Imediat după acest moment premierul italian a ieşit din sală.
Dacă în Senat, partidul lui Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), şi partenerul său de dreapta, Liga Nordului, dispun de o majoritate solidă, în cameră, Gianfranco Fini şi cei 35 de deputaţi care l-au urmat, s-au angajat să îl pună pe Berlusconi în minoritate.
Roma și 30 de orașe din Italia blocate de proteste
În vreme ce în parlamentul italian se dispută voturile, Roma este blocată din cauza a patru mari proteste organizate în centrul capitalei.
Zona roşie este păzită de 5 mii agenţi ai forţelor de ordine. Şi în alte 30 de orase din Italia, studenţii elevi şi profesori au ieşit în stradă, încă de la primele ore ale dimineţii, pentru a protesta împotriva actualului guvern.