Zi de protest pentru Wikipedia şi Google
Wikipedia şi Google protestează faţă de două proiecte de lege depuse la Congresul american. Ele pot servi la închiderea fără proces a unor site-uri acuzate de piraterie și pot inhiba inovațiile pe internet, susţin criticii.
Articol de Beatrice Brăileanu, 18 Ianuarie 2012, 15:32
Enciclopedia online Wikipedia şi-a închis paginile în limba engleză timp de 24 de ore, iar gigantul mondial de internet Google şi-a mascat în negru logo-ul, cu ocazia unei zile de protest, miercuri, relatează AFP.
În decembrie, mai mulţi pioneri ai internetului, precum fondatorii eBay, Google, Twitter, Yahoo! şi Wikipedia, şi-au exprimat opoziţia într-o scrisoare deschisă în care îşi manifestau îngrijorările faţă de două proiecte de lege antipiraterie din Congresul american.
În opinia lor, propunerile analizate "ar oferi guvernului american puterea de a cenzura internetul folosind proceduri similare cu cele angajate de China, Malayezia sau Iran".
"Am avut cu toţii şansa de a fonda grupuri sau asociaţii care promovează spiritul de afaceri, inovaţia, crearea de conţinut şi libera exprimare online", au scris ei, spunând că se tem ca mediul care le-a permis succesul să nu fie pus în pericol de aleşi.
"Ne opunem acestor proiecte de lege pentru că ele nu sunt decât moduri inteligente de a închide site-urile străine considerate agresive, fără a mai cere companiilor americane să cenzureze internetul", a declarat marţi un purtător de cuvânt al Google.
Wikipedia, care a sărbătorit la 15 ianuarie 11 ani de existenţă, susţine că este cea mai importantă enciclopedie din lume, cu peste 20 de milioane de articole în 282 de limbi.
"Avertisment pentru elevi! Faceţi-vă temele în avans. Wikipedia protestează miercuri împotriva unei legi dăunătoare", a scris Jimmy Wales, fondatorul enciclopediei online, pe Twitter.
"Va fi o nebunie. Speră că Wikipedia va face ca sistemul telefonic de la Washington să fie aruncat în aer miercuri! Transmiteţi mesajul tuturor cunoştinţelor voastre", a spus el.
Alţi furnizori cunoscuţi de servicii de internet din SUA, precum Reddit şi Cheezzburger, s-au alăturat mişcării.
Propunerile de legi "Stop Online Piracy Act", depusă la Camera Reprezentanţilor, şi "Protect IP Act", analizată în Senat, vizează combaterea pirateriei online.
Legile sunt susținute de industria filmului și cea muzicală care spun că pierd milioane de dolari din cauză că produsele lor sunt distribuite ilegal pe internet.
Casa Albă s-a desolidarizat în acest weekend de proiectele de lege din Congres.
"Considerăm că pirateria pe internet este o gravă problemă, care necesită un răspuns legislativ serios, însă nu vom susţine o legislaţie care reduce libertatea de expresie, creşte riscurile pentru securitatea cibernetică şi subminează dinamismul şi caracterul inovator al internetului mondial", a precizat Casa Albă într-un comunicat.
Video: Wikipedia închisă