Zi crucială pentru guvernul de la Roma
Prim ministrul italian, Silvio Berlusconi, a pierdut din forţa politică, iar principalul său partener la guvernare, Liga Nord, şi-a condiţionat sprijinul la viitorul scrutin parlamentar.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 21 Iunie 2011, 14:55
Premierul Italiei testează marţi, în Parlament, atitudinea majorităţii, faţă de aplicarea unei noi măsuri de austeritate.
După un referendum ratat şi un eşec în alegerile locale parţiale, Silvio Berlusconi a pierdut din forţa politică, iar principalul partener la guvernare Liga Nord şi-a condiţionat sprijinul la viitorul scrutin parlamentar de un plan de relaxare fiscală şi de retragerea trupelor italiene din misiunile din străinătate.
Pe de o parte, discursul premierului Silvio Berlusconi, în faţa Senatului, cu noi argumente, pentru care actualul Executiv merită să îşi continue guvernarea şi votul de încredere al Camerei, asupra decretului cu măsuri de austeritate.
Într-o şedinţă de urgenţă, din această noapte, de la Palazzo Grazioli, reşedinţă premierului italian, s-a ajuns la un acord între cele două partide din coaliţie: Poporul Libertăţii şi Liga Nordului.
În schimbul susţinerii în cadrul coaliţiei de guvernare, Umberto Bossi, liderul Ligii Nordului, i-a solicitat premierului italian o serie de măsuri, cum ar fi transferul din Roma la Monza, Milano, a cel puţin patru ministere.
Reducerea presiunii fiscale, renunţarea la misiunile de pace din Libia, Afganistan şi Liban, ceea ce ar duce la economisirea unui miliard de euro, reducerea facturii energetice şi o micşorare a salariilor şi drepturilor financiare ale parlamentarilor, venituri care sunt printre cele mai mari din Europa.
În privinţa duratei intervenţiei militare italiene, subiectul va fi dezbătut la 6 iulie, în vreme ce în cazul transferului ministerelor de la Roma s-a căzut de comun-acord ca acestea ar putea avea doar birouri de reprezentare la Milano, la fel ca şi alte mari instituţii italiene.
Prezentarea de marţi din Senat şi de miercuri din faţa Camerei Deputaţilor este foarte importantă pentru premierul Silvio Berlusconi, care a pierdut atât conducerea unor oraşe puternice, precum Milano, Napolli şi Torino, dar şi referendumul de săptămâna trecută, care i-a respins politicile privind relansarea energiei nucleare, privatizarea gospodăririi apelor şi imunitatea în faţa justiţiei, pe timpul mandatului.
Tot marţi, însă, este aşteptat votul de încredere al Camerei Deputaţilor, asupra unui nou pachet de austeritate, care va fi prezentat de ministrul Economiei şi Finanţelor, Giulio Tremonti.
Planul de austeritate prevede ca Italia să ajungă, până la sfârşitul lui 2011, la un deficit bugetar de 3,9%, care va conduce la un echilibru paritar între buget şi datoriile publice până în 2014.
Astfel, în trei ani, cheltuielile pentru mai multe ministere vor fi reduse cu cinci miliarde de euro, pe baza unor criterii de evaluare.
Acest nou plan de austeritate stârneşte îngrijorare în gândul sindicatelor şi angajaţilor cu contracte temporare, care de câteva zile protestează pe reţelele de socializare şi în faţa Parlamentului din capitala italiană.