Zeci de oameni au fost ucişi în Irak în atacuri cu bombă
Zeci de persoane au fost ucise, ieri, în Irak, în atacuri cu bombă care au avut loc în mai multe oraşe şi care se pare că sunt represalii la un masacru comis în urmă cu două zile.
Articol de Cătălin Gomboş, 24 August 2014, 09:02
Zeci de persoane au fost ucise, ieri, în Irak, în atacuri cu bombă care au avut loc în mai multe oraşe.
Cel puţin o parte dintre acestea par să fi fost represalii la un masacru comis în urmă cu două zile într-o moschee sunnită.
Violenţele au dus la suspendarea negocierilor pentru formarea unui guvern de uniune naţională, care să facă faţă ameninţării Statului Islamic, grupare jihadistă care a proclamat un califat în Irak şi Siria.
Atacurile au vizat miliţiile kurde din Kirkuk, oraş cu populaţie mixtă capturat recent de acestea, un sediu din Bagdad al serviciului de informaţii irakian, dar şi o bază a miliţiilor şiite din apropiere de Tikrit.
Miliţiile şiite sunt suspectate că s-ar afla în spatele masacrului dintr-un sat din provincia Diyala, situată la nord-est de Bagdad şi cu populaţie mixtă, sunniţi, şiiţi şi kurzi.
Aproape 70 de civili sunniţi au fost împuşcaţi mortal într-o moschee, ceea ce a dus la retragerea reprezentanţilor sunniţilor de la negocierile pentru formarea unui guvern de uniune naţională, până când o anchetă va stabili cine a comis masacrul.
Premierul desemnat, Haider al-Abadi, încearcă să-i convingă pe sunniţi să participe la guvernare, în speranţa că acest lucru va mobiliza triburile sunnite împotriva Statului Islamic.
Gruparea jihadistă a capturat o mare parte din zona sunnită a Irakului, profitând de nemulţumirea triburilor locale, care acuză guvernul dominat de şiiţi de politici discriminatorii.
Triburile au tolerat mişcările jihadiştilor pe teritoriile pe care le controlează şi chiar li s-au alăturat în unele ocazii.
Premierul Nouri al-Maliki, considerat a fi principalul vinovat pentru alienarea sunniţilor, a fost forţat să renunţe la un nou mandat, însă situaţia este complicată de miliţiile şiite care, după ce au câştigat experienţă luptând împotriva forţelor americane şi, ulterior, în Siria, alături de forţele lui Bashar al-Assad, au fost mobilizate pentru a opri înaintarea jihadiştilor.
Miliţiile par să participe la atacuri împotriva populaţiei civile sunnite, iar situaţia aminteşte de războiul civil care a avut loc între cele două confesiuni în 2006 - 2007.