Zăcăminte minerale bogate, descoperite în Afganistan
Publicaţia "The New York Times" informează că geologii americani au descoperit în Afganistan zăcăminte de fier, cupru şi aur estimate la sute de miliarde de dolari.
14 Iunie 2010, 14:47
Geologii americani au descoperit în Afganistan zăcăminte de minerale estimate la sute de miliarde de dolari.
Publicaţia "The New York Times" preia un raport al Pentagonului potrivit căruia printre mineralele găsite se află fier, cupru şi aur.
Specialiştii americani spun că în urma acestor descoperiri, Afganistanul ar avea şansa să devină unul dintre cele lmai importante centre miniere din lume.
Pe de altă parte, sunt analişti care privesc informaţia cu scepticism şi atrag atenţia că ar putea fi folosită de politicieni pentru a atrage sprijin în războiul din Afganistan.
Este pentru a doua oară când informaţia privind resursele importante ale Afganistanului este făcută publică.
La începutul anului, preşedintele afgan Hamid Karzai afirma că ţara sa ar putea deveni una dintre cele mai bogate din lume dacă ar fi ajutată să exploateze zăcămintele de fier, cupru, aur, precum şi de gaze naturale, petrol şi pietre preţioase.
Acum, publicaţia americană "The New York Times" a avut acces la un document intern al Pentagonului.
În respectivul document s-ar preciza că Afganistanul are şanse să ajungă un fel de Arabia Saudită a litiului.
Acesta este un element esenţial folosit în fabricarea bateriilor de laptop si telefoane mobile.
Potrivit jurnaliştilor americani, cele mai mari zăcăminte ar fi însă cele de fier şi cupru. În plus, au fost descoperite şi depozite importante de aur.
Zăcămintele au fost identificate în mai multe regiuni ale ţării.
Într-o ţară în care traficul de opiu şi ajutoarele internaţionale joacă un rol important în economie descoperirea de astfel de resurse ar fi un semn bun.
Pe de altă parte, Afganistanul nu are infrastructura care să-i permită exploatarea zăcămintelor, aşa că ar dura foarte mult până când aceste bogăţii ale solului ar aduce cu adevărat beneficii ţării - semnalează mai mulţi specialişti pentru "The New York Times".
Sociologul şi analistul de politică externă Dan Dungaciu atrage atenţia că informaţia privind resursele Afganistanului poate avea şi un alt obiectiv.
"Marea problemă în Afganistan este nu doar că lipseşte o miză foarte clară, dar lipseşte muniţia pe care diverse guverne membre ale NATO trebuie s-o furnizeze în aşa măsură încât să convingă propriii alegători sau propriul electorat sau populaţia ţărilor respective că merită ca în Afganistan NATO să se implice. Deci e o problemă aici mai degrabă politică aş spune. NATO nu reuşeşte să fie în Afganistan pentru că diverse guverne ale statelor NATO nu reuşesc să se mobilizeze în acest sens” a declarat pentru Radio România Actualităţi, Dan Dungaciu.
Astfel, "Afganistanul nu mai este important doar în aşa-numitul război împotriva terorismului”, mai spune Dan Dungaciu.
"Doreşte să mobilizeze guvernările din ţările NATO să se implice pentru că în urma unei implicări de succes ei vor fi primii care să se infrupte din roadele victoriei, pentru că dacă nu participi şi nu te implici în Afganistan, cu siguranţă că nu mai poţi să pretinzi nici un avantaj şi, din punctul acesta de vedere, cu siguranţă că Afganistanul devine ca ţintă politică, geopolitică dar şi economică mult mai seducător” a mai precizat Dan Dungaciu.
Jurnaliştii cotidianului american afirmă că identificarea acestor resurse a fost uşurată şi de descoperirea unor hărţi privind resursele ţării.
Hărţile au rămas din anii '80, când Afganistanul se afla sub ocupaţie sovietică.