Votul din Grecia a fost "împotriva politicilor de austeritate"
Câştigătorul alegerilor europene, liderul stângii radicale, Syriza, Alexis Ţipras, a declarat că cetăţenii sărbătoresc prin votul lor înfrângerea politicilor de austeritate.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 27 Mai 2014, 00:40
În Grecia, câştigătorul alegerilor europene, liderul stângii radicale, Syriza, Alexis Ţipras, a declarat că cetăţenii sărbătoresc prin votul lor înfrângerea politicilor de austeritate şi a memorandumurilor din ţara sa, pe care, spune Ţipras, liderii europeni au ales-o drept cobai.
Rezultatele alegerilor europarlamentare nu reprezintă în Grecia o surpriză.
Sondajele au arătat constant că formaţiunea stângii radicale, Syriza, avea să câştige cele mai multe sufragii.
Alegătorii au făcut ca socialiştii lui Alexis Ţipras să-i poată devansa cu aproape 4 procente pe conservatorii Noi Democraţii, conduşi de premierul Antonis Samaras.
Cu cele aproape 27 de procente obţinute, Syriza şi-a asigurat şase mandate în Parlamentul European din cele 21 ce-i revin Greciei.
Mai puţin previzibil ar putea fi considerat scorul înregistrat de partidul de extremă dreapta Zori Aurii, care părea să fi pierdut o parte dintre simpatizanţi în urma incidentelor reprobabile cauzate de membrii mişcării neonaziste.
Cu toate acestea, formaţiunea a obţinut aproape o zecime din voturile exprimate de alegători şi s-a poziţionat pe locul al treilea.
Partidul premierului Samaras rămâne prin urmare flancat în continuare de cele două formaţiuni aflate la extremele eşichierului politic, dar care demonstrează încă o dată că au totuşi un numitor comun: în principal, abrogarea acordurilor Greciei cu troica instituţiilor creditoare.
Analiştii politici au semnalat în repetate rânduri că cele două partide nu prezintă o platformă politică raţională, se bazează pe un discurs populist, cu priză, însă, mai cu seamă la cei loviţi direct de cei peste şase ani de austeritate.
Votul acestora din urmă, mai degrabă un vot de sancţiune
Pe de altă parte, să amintim că Alexis Ţipras, liderul Syriza, a fost desemnat din partea stângii radicale europene să candideze la preşedinţia Comisiei Europene.
Parte dintre alegătorii Syriza au declarat că prin votul lor Grecia ar putea dobândi o voce mai puternică în cadrul instituţiilor europene, care să reprezinte interesele ţării.
În acest context trebuie înţelese primele declaraţii făcute astăzi de Alexis Ţipras în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu şi la invitaţia preşedintelui Republicii Elene, Karolos Papoulias.
Liderul Syriza a propus şefului statului organizarea de alegeri naţionale anticipate cât mai curând posibil, pentru "restabilirea normalităţii democratice".
Alexis Ţipras a invocat ceea ce a numit marea lipsă de armonie între electorat şi actuala conducere politică a ţării. Scrutinul de ieri, a spus acesta, nu legitimează existenţa actualului guvern, ignoră voinţa populară.
Rezultatele alegerilor creează un nou peisaj politic, recomandă o nouă putere.
Liderul Syriza a adăugat că cele două formaţiuni ale coaliţiei guvernamentale au pierdut peste 10% comparativ cu alegerile parlamentare naţionale din 2012 şi de asemenea că, dacă acestea ar fi fost organizate acum, împreună nu ar fi putut obţine mai mul de o treime din locurile legislativului elen.
De cealaltă parte, vicepremierul Evanghelos Venizelos l-a acuzat pe Alexis Ţiprea că doreşte să creeze o atmosferă artificială de euforie în tabăra sa şi în acelaşi timp noi tensiuni politice.