"Von der Leyen promite să mențină finanțarea Ucrainei"
FINANCIAL TIMES: În cursul vizitei sale la Kyiv, președinta Comisiei Europene a sprijinit ambițiile Ucrainei de aderare la UE.
Articol de Sergiu Şteţ, 06 Noiembrie 2023, 10:17
Sâmbătă, cu ocazia unei vizite neanunțate la Kyiv, menită să ilustreze sprijinul față de Ucraina într-un moment când atenția diplomaților occidentali se îndreaptă acum spre conflictul dintre Israel și Hamas, Ursula von der Leyen a promis să mențină ajutorul financiar acordat Ucrainei și a sprijinit ambițiile țării în vederea aderării sale la UE, scrie Financial Times.
Vizita președintei Comiisie Europene survine într-un moment de mari îndoieli în privința sprijinului financiar acordat Ucrainei, iar UE "se ceartă" pe tema unei limite a bugetului – dispute care au amânat propriul pachet de sprijin al organizației, în valoare de €50 miliarde.
Nesiguranța care plutește asupra unei finanțări pe termen lung care să mențină guvernul președintelui Volodimir Zelenski în stare de funcționare a trezit temeri legate de un anume "plicits" al unuia dintre cei doi mari susținători ai săi într-un război care datează de peste 20 de luni, purtat în urma invaziei declanșate de Rusia.
Vizita dnei Von der Leyen are loc totodată cu doar câteva zile înainte ca forul pe care îl conduce să-și prezinte un raport de evaluare a progreselor înregistrate de Ucraina în atingerea princiaplelor condiiții de aderare, un raport care ar urma să încurajeze statele membre pentru ca, luna viitoare, să înceapă traatativele oficiale de aderare cu Kyivul.
“Trebuie să spun că progresle dvs. sunt excelente, sunt impresionante. Vom depune mărturie în acest sens atunci când comisia își va prezenta raportul”, a declarat Von der Leyen alături de Zelenski, după întrevederea lor. “Ați atins multe obiective importante… E rezultatul unei munci asidue”.
“Și mai știu că sunteți pe cale să finalizați numeroase reforme importante or, dacă asta se va întâmpla, și sunt convinsă că da, Ucraina își va putea atinge ambițiosul său obiectiv de a trece la stadiul următor al procesului de aderare”, le-a declarat ea reporterilor.
Zelenski a spus că este clar că războiul din Orientul Mijlociu atrage acum atenția arenei internaționale, dar el este convins că sprijinul față de Ucraina va continua.
El a respins totodată informațiile din presă, potrivit cărora SUA și oficialii UE cer guvernului său să se gândească la tratative de pace cu Rusia, subliniind că o atare decizie depinde numai de el și de poporul ucrainean.
“Nimeni nu exercită acum presiuni asupra mea”, a spus el. “Niciun lider din SUA sau din UE nu ne presează să ne așezăm la masa negocierilor”.
Oficialii occidentali recunosc că, în ultimele patru săptămâni, actualul conflict dintre Israel și Hamas a îndepărtat atenția față de Kyiv pe plan diplomatic, pe plan politic, precum și pe cea a presei, mulți temându-se că sprijinul va scădea într-o perioadă când Ucraina se luptă să câștige tot mai multe teritorii aflate sub forțele de ocupație.
„Oamenii au obosit. Există o anume plictiseală. E ceva normal”, a spus Zelenski. „Da, sunt greutăți. Există opinii diferite (pe tema conflictului). E adevărat”.
Congresul SUA a scos finanțarea Ucrainei din legea sa de buget, iar unii republicani au contestat propunerea Casei Albe vizând un ajutor suplimentar de aproximativ 60 miliarede dolari în cadrul unui program mai amplu de sprijin financiar în politica externă.
O serie de înalți oficiali americani au avertizat că actualul ajutor financiar acordat țării va mai dura doar câteva săptămâni, punând pune astfel în pericol perspectivele țării pe câmpul de luptă.
În același timp, majoritatea statelor membre ale UE au respinss propunerea comisiei vizând majorarea unui buget comun al organizației care să cuprindă un ajutor financiar de a €50 miliarde, menit să ajute țara în următorii patru ani și nu există garanții că s-ar putea ajunge la vreun compromis până la sfârșitul anului.
Cu ocazia celei de-a șasea vizite pe care o efectuează în Ucraina începând din februarie 2022, Von der Leyen a spus că depune mari eforturi ca să obțină un acord asupra pachetului de finanțare și în privința celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pachet care ar include interdicții în import-export și măsuri vizând un preț-limită și mai mic al exporturilor de petrol rusesc
Ea s-a angajat totodată să dea publicității o propunere penru ca părți din activele rusești înghațate de UE să fie deblocate „înainte de sfârșitul anulu”, astfel încât, de comun acord cu ceilalți membri ai grupului G7, să fie deblocați mai mulți bani în ajutorul Kyivului.
Traducerea: Alexandru Danga/ RADOR RADIO ROMÂNIA.