"Vladimir Putin trebuie oprit", spune Maia Sandu într-un interviu pentru Le Monde
Articol de Sergiu Şteţ, 08 Martie 2024, 17:33
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a pledat pentru o susţinere sporită pentru Ucraina, zid de protecţie pentru ţara sa "atâta timp cât Kyivul rezistă", apreciind că trebuie "oprit Vladimir Putin" pentru securitatea în Europa, într-un interviu pentru Le Monde publicat vineri, relatează AFP citată de Agerpres.
"Astăzi, ne simţim în siguranţă datorită rezistenţei ucrainenilor, dar Europa - nu numai Europa, ci şi toate ţările care ţin la respectarea frontierelor lor - ar trebui să înţeleagă că Vladimir Putin trebuie oprit. Dacă vrem pacea, trebuie să-i ajutăm pe ucraineni prin toate mijloacele", a declarat pentru cotidianul francez Maia Sandu.
"Cred că mulţi (europeni) înţeleg acum că Vladimir Putin nu se va opri. Trebuie (...) să găsim mijlocul de a fi mai eficienţi în susţinerea Ucrainei", a insistat ea pe marginea unei vizite oficiale la Paris.
Maia Sandu şi-a exprimat satisfacţia privind acordul de apărare semnat joi cu Franţa, "o primă etapă pentru a ajuta la întărirea securităţii Moldovei şi a regiunii".
Acest acord prevede în special deschiderea în următoarele luni a unei misiuni de apărare permanentă la Chişinău. El nu include totuşi garanţii de securitate, potrivit unor surse din Republica Moldova citate de AFP.
Moldova este o ţintă a unei "ingerinţe" ruse care "creşte pe măsură ce ţara face progrese spre integrarea în Europa", afirmă preşedinta ţării de 2,6 milioane de locuitori.
Autorităţile de la Chişinău se tem în special de o creştere a dezinformării odată cu apropierea scrutinului prezidenţial şi a referendumului privind aderarea la UE prevăzut în toamnă, în condiţiile în care Cei 27 au decis în decembrie să înceapă negocierile oficiale de aderare cu Republica Moldova.
Potrivit experţilor, Rusia, nemulţumită să vadă Chişinăul îndreptându-se către UE, foloseşte regiunea separatistă Transnistria pentru a face presiune asupra ţării.
La sfârşitul lui februarie, separatişti proruşi din Transnistria au cerut Rusiei "măsuri de protecţie" în faţa "presiunii sporite" pe care o exercită, potrivit lor, Republica Moldova.
Maia Sandu spune că un număr "considerabil de persoane" din această regiune au "cerut un paşaport" moldovenesc de la începutul războiului.
"Astăzi, 90% dintre transnistreni deţin acest paşaport. Asta înseamnă că înţeleg importanţa păcii şi că vor să-şi lege viitorul de Republica Moldova", a estimat ea.
"Am văzut, de asemenea, mulţi tineri deplasându-se spre Chişinău pentru a evita să fie înrolaţi în armata rusă", a mai spus Maia Sandu.