Vladimir Putin primit de Papa Francisc la Vatican
Vladimir Putin s-a aflat pentru a patra oară în vizită la Vatican, însă s-a întâlnit pentru prima dată cu Papa Francisc.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 26 Noiembrie 2013, 07:03
Papa Francisc şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au pronunţat luni pentru găsirea unei soluţii care să privilegieze calea negocierii şi care să implice diferitele comunităţi etnice şi religioase din Siria, prin recunoaşterea rolului lor indispensabil în societatea siriană.
Într-un gest simbolic, menit să exprime comunitatea dintre Bisericile catolică şi ortodoxă, la finalul întrevederii, preşedintele rus şi Suveranul pontif au sărutat o icoană înfăţişând-o pe Fecioara din Vladimir, reproducerea uneia dintre cele mai cunoscute icoane din Rusia, pe care liderul de la Kremlin a oferit-o Papei.
Vladimir Putin s-a aflat pentru a patra oară în vizită la Vatican, însă s-a întâlnit pentru prima dată cu Papa Francisc.
Aceasta a fost, pe de altă parte, şi a şasea vizită a unui şef de stat rus după reluarea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Sfântul Scaun, la 15 martie 1990, cu un an înainte de desfiinţarea Uniunii Sovietice.
Vladimir Putin l-a întâlnit de două ori pe Papa Ioan Paul al II-lea, într-o perioadă de tensiune între Biserica Catolică şi Patriarhatul Moscovei, iar la 13 martie 2007 a fost primit de Papa Benedict al XVI-lea. Vaticanul şi Rusia întreţin relaţii diplomatice depline din 2009.
Comunicatul de presă de la Vatican difuzat la finalul întâlnirii sublinia că relaţiile bilaterale sunt cordiale şi că de ambele părţi s-a exprimat aspiraţia de a contribui la dezvoltarea ulterioară a relaţiilor, cu noi posibilităţi de colaborare în domeniul cultural.
S-a discutat despre situaţia de criză din Siria şi Orientul Mijlociu, despre coordonarea diplomaţiilor de la Vatican şi Kremlin în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, al Consiliului Europei şi al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, dar şi despre preocupările Bisericii Ortodoxe Ruse, care reproşează Occidentului secularizat abandonarea creştinilor din Orient, spre deosebire de Rusia, care încearcă să vină în ajutorul acestora.
Pe de altă parte, la finalul întâlnirii, jurnaliştii prezenţi în delegaţia rusă au povestit că Papa Francisc s-a închinat şi a sărutat icoana primită de la preşedintele rus, un gest neaşteptat de cei din jur.
Întâlnirea de luni, care a ţinut aproximativ 35 de minute, este foarte importantă, cu atât mai mult cu cât se vorbeşte şi se aşteaptă cu mare interes o eventuală îmbrăţişare istorică între Suveranul pontif şi patriarhul Bisericii Ortodoxe de la Moscova, Kirill.
Capul Bisericii Catolice surprinde tot mai mult prin declaraţiile şi acţiunile pe care le realizează în direcţia apropierii între Bisericile separate de Marea Schismă, la 1054.
Pentru a realiza această unitate este nevoie - consideră Suveranul pontif - de un dialog teologic deschis, dialog care se consolidează de la lună la lună.
După vizita de la Vatican, preşedintele rus Vladimir Putin a luat cina cu fostul prim ministru Silvio Berlusconi, pentru ca marţi să participe la summitul ruso-italian de la Trieste.
De mai mulţi ani, relaţiile dintre Rusia şi Italia sunt considerate excelente.
În ultima perioadă însă se înregistrează o oarecare slăbire a contactelor la nivel înalt.
Summitul de la Trieste va sublinia bilanţul activităţii comune de trei ani şi va pune baza cooperării pe viitor.