Vladimir Putin, noul "preşedinte ales" al Rusiei
În Rusia, Vladimir Putin a fost declarat preşedinte ales de către Comisia Electorală Centrală, după câştigarea alegerilor prezidenţiale cu aproape 65% din voturi.
Articol de Laurenţiu Văduva, 05 Martie 2012, 17:33
Actualul şef al guvernului rus, care a efectuat deja două mandate prezidenţiale în perioada 2000-2008, este urmat în rezultatele alegerilor de şeful Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, cu 17,19%, şi candidatul independent Mihail Prokhorov.
Bursele ruseşti, cât şi rubla au înregistrat creşteri, luni, după anunţul oficial al victoriei lui Vladimir Putin.
Opoziţia rusă denunţă, însă, corectitudinea alegerilor şi organizează proteste la Moscova şi Sankt Petersburg.
Observatorii OSCE au declarat că alegerile au fost marcate de numeroase nereguli la numărarea voturilor, iar campania electorală a fost clar în favoarea câştigătorului.
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a anunţat că majoritatea plângerilor împotriva neregulilor comise la alegerile prezidenţiale ruse sunt nefondate.
--fb1Opoziţia rusă denunţă însă incorectitudinea alegerilor şi organizează astăzi proteste la Moscova şi Sankt Petersburg.
Şi monitorii OSCE au spus că alegerile au fost marcate de numeroase nereguli la numărarea voturilor, iar campania electorală a fost clar în favoarea câştigătorului.
Există însă în Rusia şi o anumită uşurare din perspectiva unei stabilităţi politice aşteptate.
Potrivit redactorului Radio România Laurenţiu Văduva, analişti financiari citaţi de France Presse s-au bucurat de victoria indiscutabilă a lui Putin, care, chiar dacă nu a fost o surpriză, măcar elimină un al doilea tur al alegerilor şi diminuează riscurile politice din ultimele luni.
De altfel, atât bursele ruseşti, cât şi rubla au urcat astăzi, după anunţul oficial al victoriei lui Putin.
Presa rusă scrie însă că el se va confrunta cu o pierdere a legitimităţii în noul mandat.
De asemenea, France Presse notează că neobişnuita coaliţie a opoziţiei ruse, care a organizeat mitinguri de contestare a alegerilor, va trebui să decidă ce formă va lua lupta sa în cei şase ani în care va fi exclusă din sistemul politic.
Opoziţia anunţă proteste în stradă
Potrivit redactorului Radio România Alex Olaru, opoziţia din Rusia anunţă proteste de stradă după ce Vladimir Putin a câştigat alegerile, conform numărătorii marii majorităţi a voturilor şi a obţinut al treilea mandat de preşedinte.
Poliţia din Moscova este în alertă şi avertizează că va răspunde în forţă oricărei provocări.
Încă de luni dimineaţă s-a comunicat că un eventual marş al opoziţiei spre Kremlin nu va fi autorizat.
Luni după-amiază a fost anunţat şi un miting al susţinătorilor lui Putin, care a obţinut aproximativ două treimi din voturile exprimate de cetăţenii Federaţiei Ruse.
În Piaţa Puşkin, luni după-amiază, opoziţia aşteapta câteva zeci de mii de oameni, poate chiar o sută de mii.
Aripa dură, radicală a opoziţiei, din care fac parte fostul apropiat al lui Boris Elţîn, Boris Nemţov, democratul Grigori Iavlinski sau Gari Kasparov, fostul mare campion mondial la şah, susţin că alegerile au fost fraudate.
Gari Kasparov a spus că rezultatele alegerilor nu pot fi acceptate, este momentul întoarcerii în stradă.
Sub sloganul "Rusia fără Putin", au protestat din nou cei din clasa de mijloc, în principal intelectuali şi oameni cu viziuni liberale sau chiar de dreapta extremă.
În stradă au ieşit duminică seara şi susţinătorii lui Vladimir Putin.
Discursul său de câştigător a mers pe aceleaşi linii ca şi în campania electorală, mobilizator, îndreptat către un inamic comun care ar atenta la unitatea Rusiei.
Alegerile de duminică din Rusia, "un test de maturitate politică, independenţă, suveranitate"
Vladimir Putin a declarat că "aceste alegeri au fost un test foarte important pentru noi toţi, un test de maturitate politică, independenţă, suveranitate. Am arătat că nimeni nu ne poate impune nimic, că ruşii pot face diferenţa între dorinţa de modernizare şi provocările deghizate ale unor oameni care vor să ne dezbine".
Pe Internet au apărut între timp filmuleţe cu nereguli grave sesizate în secţiile de votare, secţii în care au fost montate pe întreg teritoriul în jur de 180.000 de camere de luat vederi.
Deşi preluate de majoritatea instituţiilor internaţionale de presă, autenticitatea clipurilor nu poate fi probată.
O privire sumară aruncată peste rezultatele votului arată, pe lângă scorul foarte mare obţinut de Putin, aproape 64%, şi o surpriză, este vorba de rezultatul celui care a ocupat locul al treilea, Mihail Prohorov, cu aproape 8%.
Jurnaliştii ruşi scriu despre miliardar că ar putea fi următorul Putin, părere împărtăşită şi de mulţi analişti.
În fine, rezultatul alegerilor, deşi contestat, nu pare a fi cu adevărat surprinzător pentru nimeni.
Dincolo de cele 800.000 de buletine de vot anulate, Vladimir Putin era oricum considerat câştigător încă dinainte de lupta propriu-zisă.
Cât de contestat va fi însă preşedintele Putin în acest mandat de şase ani?
Ce se va alege de opoziţia atât de divizată, chiar şi la acest moment, între viziuni de stânga, dreapta sau radicale?
Cine vor fi şi cum vor fi aleşi guvernatorii?
Sunt întrebări ale căror răspunsuri nu pot fi anticipate la acest moment.
Video: Ruşii au păreri împărţite despre victoria lui Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale.