Vizita de stat a regelui Charles al III-lea în Franţa, amânată din cauza protestelor violente împotriva legii pensiilor
Vizita de stat a regelui Charles al III-lea în Franţa, care trebuia să înceapă în weekend, a fost amânată de Palatul Buckingham, de comun acord cu guvernul francez, din cauza protestelor violente împotriva legii pensiilor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Martie 2023, 21:43
Franţa nu se putea prezenta în cea mai bună ţinută pentru această primă vizită regală: proteste de stradă, care, de o săptămână degenerează, spre seară, în confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine, distrugeri, incendieri, o capitală inundată de saci de gunoi, după două săptămâni de grevă la salubritate, o societate tulburată de o criză politică şi socială, tensiuni duse adesea la extrem pe scena politică sau în stradă.
Regele Charles al III-lea alesese Franţa pentru prima sa deplasare în străinătate de la moştenirea tronului, după decesul reginei Elisabeta a 2-a, în urmă cu 6 luni.
De la Bruxelles, unde a participat la Consiliul European, preşedintele Emmanuel Macron a explicat motivele amânării vizitei.
Emmanuel Macron: După ce sindicatele au anunţat o nouă zi de mobilizare pentru marţi, iar vizita regelui era prevăzută de duminică până miercuri, m-am gândit că n-ar fi deloc serios şi de bun simţ să le propunem regelui şi reginei consoarte să facă o vizită de stat în mijlocul manifestaţiilor. Şi cum noi avem multă prietenie, respect şi stimă pentru majestatea sa regele, regina consoartă şi poporul britanic, am luat iniţiativa, azi-dimineaţă, să-i telefonez, să-i spun care este situaţia şi să-i propun amânarea vizitei. O vom reorganiza când calmul va reveni. La începutul verii, dacă agendele noastre o vor permite, vom decide împreună organizarea unei noi vizite de stat, astfel încât să-i primim bine pe noul rege şi pe regina consoartă, iar ei să se poată bucura de Franţa, de Paris şi Bordeaux. La invitaţia sa, eu voi fi prezent la ceremonia de încoronare.
Dacă protestele au împiedicat vizita cuplului regal, ele nu au schimbat cu nimic hotărârea preşedintelui Emmanuel Macron de a arăta aceeaşi fermitate în legătură cu menţinerea reformei sistemului de pensii, aprobată recent de parlament. În schimb el le-a întins o mână sindicatelor şi le-a transmis liderilor că-i aşteaptă pentru a discuta noi măsuri şi legi de îmbunătăţire a cadrului muncii în Franţa. Preşedintele Macron a condamnat violenţele comise aseară la Paris, Bordeaux şi în alte oraşe, avertizând că autorităţile nu vor ceda în faţa agresorilor.
Emmanuel Macron: În faţa violenţelor - şi nu mă refer aici şi la manifestaţiile paşnice – vom continua să reacţionăm cu aceeaşi fermitate. Condamn violenţele la care am asistat ieri, îi chem pe toţi să-şi asume responsabilitatea şi asigur de tot sprijinul meu forţele de ordine, care s-au comportat exemplar. Am văzut şi eu scenele poliţiştii şi jandarmi au făcut obiectul unor agresiuni total disproporţionate din partea unor militanţi extrem de violenţi şi bine echipaţi. Avem informaţii că se pregătesc în zilele următoare manifestaţii de acest tip, echipamente pentru acte de o violenţă rară au fost confiscate de forţele noastre de securitate. Nu vom ceda în faţa violenţei. În democraţie nu există dreptul la violenţă. Cerem forţelor de ordine să respecte strict exigenţele deontologice şi să acţioneze în deplină transparenţă.
De cealaltă parte, sindicatele şi alte organizaţii neguvernamentale denunţă violenţa exercitată de o parte din forţele de ordine asupra manifestanţilor, care au fost relatate de presă şi au putut fi văzute de toată lumea în transmisiunile în direct şi reportajele televiziunilor.
Un avertisment la adresa guvernului de la Paris a venit în această seară din partea Consiliului Europei: comisarul pentru drepturile omului a tras un semnal de alarmă în legătură cu folosirea excesivă a forţei împotriva celor care manifestează contra reformei pensiilor şi a cerut ca Franţa să respecte dreptul cetăţenilor de a protesta.