Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vizita Comisarului European Corina Crețu în Italia

Comisia Europeană propune finanțarea integrală a lucrărilor de reconstrucție - în caz de dezastre naturale - în cadrul programelor finanțate prin fondurile structurale.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 14 Februarie 2017, 10:36

Comisarul european pentru politică regionala, Corina Crețu, s-a aflat în delegație în Italia, unde a vizitat situl istoric Pompei, aflat în curs de restaurare cu sprijin european, dar si în două localități din regiunea Umbria: Norcia și Cascia, afectate de multiplele cutremure din ultima perioada. "Vizita este un simbol al solidaritatii; vom ajuta Italia pe tot parcursul procesului de reconstructie" - a declarat Corina Crețu. Concluziile vor fi expuse la reuniunea plenară a Parlamentului European, care se desfasoara în aceste zile la Strasbourg.

Comisia Europeană propune finanțarea integrală a lucrărilor de reconstrucție în cadrul programelor finanțate prin fondurile structurale. În acest sens, regulamentul privind politica de coeziune a fost modificat prin introducerea unei rate de cofinanțare din partea UE de până la 100% pentru lucrările de reconstrucție în caz de dezastre naturale.

Prima etapa a vizitei comisarului european Corina Cretu a fost în partea de sud a Italiei, la Pompei, sit istoric în curs de restaurare cu sprijinul Fondului European de Dezvoltare Regionala, si la Napoli, pentru a discuta cu opt presedinti ai regiunilor din Mezzogiorno (Italia de Sud - n.r.) despre implementarea fondurilor europene.

Corina Crețu: În primul rând am dorit sa transmitem semnalul nostru de solidaritate cu cetățenii din localitățile afectate din Umbria: Norcia, Cascia. Sigur avem probleme cu implementarea fondurilor europene în sudul Italiei, în regiunile din Mezzogiorno, de aceea am fost și la Napoli pentru a vizita în primul rând acest proiect foarte important nu numai pentru regiunea Campania, pentru Italia, ci și pentru întreaga Europă și pentru patrimoniu cultural al lumii, Pompei. Este un proiect de reconstrucție la care Uniunea Europeană contribuie cu 150 de milioane de euro. Practic, a fost un proiect care la început a întâmpinat foarte multe probleme, mai ales legate de faptul ca se plasează într-o zonă legată de Camorra, Mafia... Au fost la început arestări legate de folosirea acestor fonduri europene - în 2012, atunci când acest proiect mare a fost semnat de către predecesorul meu, comisarul Hahn -, și iată că acum a devenit un proiect de succes și sperăm ca anul viitor să se termine lucrările în Pompei. De asemenea, m-am întâlnit cu toți cei opt președinți de regiuni din Mezzogiorno, din Italia de Sud, pentru a accelera implementarea fondurilor europene.

Legat de cutremur, m-am întâlnit cu ministrul De Vicenti; am discutat despre faptul că Italia a activat și a solicitat activarea fondului de solidaritate în 18 noiembrie. Noi, deja pe 6 decembrie, la Comisia Europeană, am alocat 30 de milioane de euro ca plăți în avans, și acum așteptăm de la autoritățile italiene să facă o evaluare mult mai concretă, să primim documente în legătură cu pagubele concrete pentru a contribui cu restul de bani pentru refinanțarea locurilor care au fost suportate din bugetul național. De asemenea, Comisia Europeană a propus schimbarea regulamentelor astfel încât, în caz de dezastre naționale, pentru toate statele membre, nu numai pentru Italia, din fondurile europene, din fondurile structurale și de investiții, să se poată face reconstrucția tuturor clădirilor, a tuturor operațiunilor, inclusiv a celor de consolidare a sistemelor antirisc, a riscului seismic. Această propunere a fost deja înaintată Parlamentului European. Voi fi mâine la Strasbourg și voi merge în Comisia de Politică Regională de la Strasbourg pentru a pleda pentru adoptarea acestei schimbări de regulament, așa cum am spus, cred că este un semn de solidaritate pentru toate statele membre: atunci când sunt lovite de astfel de tragedii este greu să le ceri să mai cofinanțeze, tocmai de aceea credem că toate statele membre merită acest ajutor din partea Uniunii Europene și speranța mea este ca această propunere a Comisiei să fie adoptată cât mai curând de Parlament si de Consiliu, astfel încât să putem transmite cât mai repede banii care să ajungă direct la locuitori.

Am fost foarte impresionată. M-am întâlnit și cu români. Întreaga mea simpatie și condoleanțe pentru românii din Amatrice. Din păcate în Amatrice n-am reușit să ajung. În Norcia deși a fost un cutremur de o magnitudine mai mare, din fericire nu au fost pierderi de vieți omenești, dar Norcia s-a confruntat cu mai multe cutremure. Îmi povestea comisarul care se ocupă de Protecția Civilă din Italia că au fost peste 5000 de replici din august până în noiembrie. Am vizitat familii care locuiesc în containere. Zona pe care am vizitat-o din centrul Norciei este o zonă interzisă, pentru că practic este foarte periculos să circuli: unele clădiri sunt dărâmate, altele sunt foarte avariate și pot oricând cădea.

Cred că a fost o vizită importantă, pentru că este un semn de solidaritate. Președintele Juncker m-a rugat să transmit dorința noastră de a fi alături de Italia pe tot parcursul reconstrucției de după cutremurele din august și până acum. Sunt în această vizită purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene în a arăta solidaritatea noastră, care se manifestă nu numai prin vorbe, ci și din punct de vedere financiar, pentru că înțeleg nerăbdarea oamenilor; chiar am stat de vorbă acolo cu câțiva oameni care spuneau că mulți politicieni, figuri publice vin și pleacă, promit și practic nu fac nimic, dar eu am venit tocmai pentru a explica și că noi nu putem ....am dat aceste plăți în avans, dar nu putem oferi mai mult până nu avem o evaluare și de aceea i-am rugat pe miniștrii și pe președinții de regiuni să facă o evaluare cât mai rapidă, astfel încât să putem transmite, știți bine că avem regulamente, că nu putem plăti decât pe baza unor facturi, a unor lucrări efectuate, deci din acest punct de vedere avem toată disponibilitatea și în pofida a ceea ce se spune despre birocrația la Bruxelles cred că în acest caz ne-am mobilizat foarte repede și așa cum spuneam am venit și cu această propunere de schimbare a regulamentelor privind utilizarea fondurilor structurale în caz de dezastre naționale. Deci practic, noi propunem ca în cazurile acestea de cutremur, inundații, secetă să cofinanțăm toate lucrările sută la sută, fără să mai solicităm statelor membre să contribuie, să cofinanțeze.

Rep: Italia se confruntă și cu un val de migrație ilegală. În aceste zile ați avut ocazia să discutați și despre această problemă?

Corina Crețu: Avem o dezbatere continuă cu autoritățile italiene, mai ales cu cei din sudul Italiei, care se confruntă în mod direct, în primul rând cu primarii pentru că în ciuda a ceea ce se discută în Consiliul European, primarii și autoritățile locale sunt primii care trebuie să adopte măsuri urgente. Italia este una din țările care încă din exercițiul financiar anterior 2007-2013 a solicitat schimbarea unor programe operaționale, mai ales programul operațional "sicurezza" pentru a achiziționa câteva nave; aceste nave sunt deja folosite și ați văzut câte sute de vieți omenești sunt salvate. Deci acestea au fost cumpărate din bani europeni; la solicitarea Italiei noi am făcut această schimbare de programe operaționale. De asemenea, principalul fond european care contribuie la măsurile de urgență este fondul pentru migrație, de care este responsabil colegul meu grec, Dimitris Avramopolous, dar sunt de asemenea fonduri de dezvoltare regională și noi contribuim în realizarea de spitale mobile, de infrastructuri: grădinițe, școli; fondul social de asemenea contribuie pentru învățarea de limbi străine. Sunt de asemenea multe ONG-uri și admir activitatea acestor ONG-urilor. Am vizitat nu numai în Italia, dar și în Germania și în alte țări oameni care fac practic voluntariat, le ajută mai ales pe mamele singure cu copii să-și facă actele, deci admir această poziție, ca să spun așa, deschisă de a-i ajuta pe oamenii care vin în căutarea unei vieți mai bune, vin din zone de război și așa cum spuneam legat de Italia suntem într-o continuă discuție, la fel ca și cu autoritățile grecești. De fapt începutul saăptămânii l-am petrecut la Amsterdam împreună cu primarii din mai multor orașe din Europa, care ne-au împărtășit obstacolele cu care se confruntă. De pildă, doamna primar din Barcelona ne-a spus că ar vrea să primească migranți, sunt pregătiți să primească o mie de migranți, dar statul național se opune. Deci aici e clar că trebuie să existe o cooperare mai mare între statele membre și orașe. Pe de altă parte există proiecte foarte bune, mai ales în Suedia, în Germania, în unele orașe, deci aici depinde de capacitatea administrativă a orașelor. Sunt orașe mici care se mobilizează foarte repede; de pildă am admirat astă vară comune cu 5-6.000 de locuitori care au trebuit să facă față unor migranți, sigur care au fost pasageri doar pentru o zi-două, dar mai mult decât dublu: 12.000 de persoane la cei 6000 de locuitori...vă dați seama: și frica, și modul în care te organizezi, deci câteodată capacitatea administrativă este chiar mai importantă chiar și decât banii. Din acest punct de vedere cred că în toate domeniile, și în ceea ce privește absorția fondurilor europene, este important să avem experiență și să investim acești bani pe care îi avem prin fonduri europene la maximum; în primul rând Italia pentru a crea locuri de muncă, pentru a rezolva această problemă foarte gravă care există în rândul tinerilor legată de șomaj.

Rep: Din Italia - direct la Strasbourg?

Corina Crețu: Da. Avem sesiune la Strasbourg. În timpul sesiunii Parlamentului European de la Strasbourg, avem Colegiu comisarilor și îl voi informa pe președintele Juncker despre vizita mea aici; sigur vor fi și niște rapoarte în plenul Parlamentului pe care le voi susține din partea Comisiei, iar joi, așa cum spuneam, va fi această reuniune a Comisiei pentru politică regională din Parlamentul European unde se va discuta această propunere a Comisiei pentru 100% cofinanțare în caz de dezastre naționale pentru toate țările și le voi împărtăși colegilor din Parlamentul European punctul meu de vedere celor care se opun acestei măsuri; îi voi invita să vină să vadă concret ce înseamnă pentru o țară un astfel de dezastru; era o familie de tineri români care m-a impresionat foarte mult la Norcia. Mi-au spus că trei săptămâni au dormit în mașină de frică, locuința lor este complet distrusă, acum trăiesc într-un container, care sigur a fost foarte bine amenajat. Protecția civilă a amenajat la început niște corturi, dar din cauza vântului a fost găsită această soluție mai optimă care încearcă să semene cu o casă: au o sufragerie și o bucătărie comună, au o sală de mese, dar totuși oamenii aceștia așteaptă cât mai repede ca locuințele lor să fie reconstruite și să se întoarcă acasă și eu cred că umanitatea aceasta trebuie să prevaleze dincolo de orice calcule financiare. De aceea, sunt dispusă și mă voi duce joi în Comisia pentru afaceri regionale pentru a pleda pentru adoptarea acestei propuneri a Comisiei după care, dacă Parlamentul o va adopta, va trebui supusă Consiliului European la nivelul șefilor de stat și va deveni realitate.

Rep: La Norcia va avea loc, peste câteva săptămâmi, ceremonia de sărbătorire a 60 de ani de la Tratatul de la Roma.

Corina Crețu: Da, am văzut această propunere a președintelui Parlamentului European și a altor politicieni. Tocmai de aceea cred că trebuie să ne mobilizăm foarte repede, pentru că la ora actuală așa cum arată Norcia e foarte greu de realizat. Acolo, de pildă, eu nu am găsit un hotel în care să dorm la Norcia; practic toate sunt închise. Am vorbit chiar și cu câțiva oameni de afaceri, proprietari care sunt foarte afectați, vor trebui să-și închidă toate hotelurile; unele sunt complet distruse, altele sunt avariate, deci pentru a găzdui o astfel de reuniune foarte mare cred că trebuie un efort susținut pentru ca acest lucru se va întâmpla la sfârșitul lunii Aprilie, când se împlinesc cei 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. De pildă eu am dormit în Perugia și a doua zi am plecat la Norcia, Cascia, deci e și un efort organizatoric foarte mare și totuși se muncește pe teren; guvernul italian finanțează deocamdată toate aceste lucrări și noi sperăm să putem prelua această povară de pe umerii lor a reconstrucției, dar e greu, e un efort colectiv și cred că trebuie să arătăm această solidaritate cu poporul italian și mai ales cu populația sinistrată. Deci m-am bucurat să văd această omenie, solidaritate și din păcate așa se întâmplă: la greu de-abia atunci ne aducem aminte că avem nevoie unii de alții.

"Frumoasa viață creștină ortodoxă" din Italia
Cultură 31 Ianuarie 2017, 10:22

"Frumoasa viață creștină ortodoxă" din Italia

Înaltpreasfințitul Casian al Dunării de Jos se declară impresionat de "viața frumoasă creștină ortodoxă" din Italia. Interviu...

"Frumoasa viață creștină ortodoxă" din Italia
În lume 12 Februarie 2017, 13:05

Românii din Italia vor mai mulți actori în mijlocul lor

Sala a fost neîncăpătoare pentru un spectacol al marelui comic - Doru Octavian Dumitru, ceea ce demonstrează că și românii...

Românii din Italia vor mai mulți actori în mijlocul lor
Vladimir Putin a precizat că Moscova a testat joi o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, ca răspuns la agresiunea Occidentului
În lume 21 Noiembrie 2024, 21:39

Vladimir Putin a precizat că Moscova a testat joi o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, ca răspuns la agresiunea Occidentului

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi că, după ce Ucraina a operat atacuri cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei,...

Vladimir Putin a precizat că Moscova a testat joi o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, ca răspuns la agresiunea Occidentului
Curtea Penală Internaţională a emis mandat de arestare pe numele premierului israelian Netanyahu
În lume 21 Noiembrie 2024, 21:25

Curtea Penală Internaţională a emis mandat de arestare pe numele premierului israelian Netanyahu

Curtea Penală Internaţională a anunţat joi că a emis mandate de arestare pe numele premierului israelian, Benjamin Netanyahu,...

Curtea Penală Internaţională a emis mandat de arestare pe numele premierului israelian Netanyahu
Cheltuieli folosite de statele membre UE pentru a-şi digitaliza sistemele de sănătate
În lume 21 Noiembrie 2024, 14:52

Cheltuieli folosite de statele membre UE pentru a-şi digitaliza sistemele de sănătate

Un nou raport de audit al Curţii Europene de Conturi arată că este dificil de stabilit cu exactitate câţi bani au fost...

Cheltuieli folosite de statele membre UE pentru a-şi digitaliza sistemele de sănătate
Propuneri pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia
În lume 21 Noiembrie 2024, 14:36

Propuneri pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia

Mai multe state europene cer Comisiei să vină cu o propunere pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia.

Propuneri pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei
În lume 21 Noiembrie 2024, 12:26

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei

Aceasta este prima dată când o armă cu o asemenea putere este folosită în cele 1.000 de zile de război în Ucraina.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei
Spania are o nouă lege a imigraţiei
În lume 21 Noiembrie 2024, 11:24

Spania are o nouă lege a imigraţiei

Printre cele mai importante prevederi sunt acordarea estimată de azil pentru 300.000 de imigranți în fiecare an.

Spania are o nouă lege a imigraţiei