Violenţa sexuală în zonele de conflict, "o practică răspândită"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că 150 de milioane de femei şi fete sunt violate în fiecare an în zonele de conflict.
11 Iunie 2014, 19:09
Violenţa sexuală în zonele de conflict este subiectul dezbătut timp de patru zile de reprezentanţi din 150 de ţări la prima reuniune internaţională de profil, care se desfăşoară la Londra.
Actriţa americană Angelina Jolie şi ministrul britanic de externe, William Hague, au deschis conferinţa şi au promis acţiuni reale pentru a pune capăt acestor atrocităţi, pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi şi pentru a le ajuta pe victime.
La orele de istorie din şcoală, am aflat poveşti despre violuri şi jafuri în antichitate, dar este totodată o practică modernă.
Cifrele sunt şocante. Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că 150 de milioane de femei şi fete sunt violate în fiecare an în zonele de conflict, 70 de milioane de bărbaţi şi băieţi.
Actriţa Angelina Jolie este emisarul special al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.
A făcut şi un film despre victimele violului din Bosnia, 'Pe tărâmul sângelui şi al mierii'.
Împreună cu ministrul britanic de externe, William Hague, ea a organizat acest summit cu reprezentanţi din 140 de state la Londra.
Vinovaţii "trebuie deferiţi justiţiei"
Angelina Jolie spune că una dintre cele mai importante misiuni este să asigure aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili pentru aceste crime.
"Este unul dintre lucrurile acelea cu care pur şi simplu nu putem să ne obişnuim pentru că ele cumva continuă, pentru că oamenii le tolerează cumva în societate, pentru care nu am reuşit să avem un sistem internaţional de justiţie suficient de puternic şi voinţă politică suficient de solidă ca să fim siguri că oprim exonerarea şi că aceia care comit asemenea crime sunt pedepsiţi. Aceasta este o boală, ceva ce poate fi eradicat.", spune Angelina Jolie.
Ea subliniază că în Balcani doar 50 de persoane au fost condamnate vreodată pentru astfel de crime, în cele mai multe dintre ţări chiar mai puţine, iar printre obiectivele acestui summit se numără crearea unui sistem judiciar mai puternic, o mai bună instruire şi educaţie privind această problemă pentru soldaţi.