Viitorul NATO, "strict legat" de operaţiunile din Afganistan
Şefii de stat major din ţările membre ale NATO discută despre evoluţia operaţiunilor militare ale Alianţei în Afganistan în cadrul întâlnirii din Slovacia.
Articol de Bogdan Mihai, 17 Septembrie 2010, 13:52
Evoluţia operaţiunilor militare ale NATO în Afganistan este subiectul dominant al întâlnirii şefilor de stat major din ţările membre ale Alianţei care începe în Slovacia.
Întâmpinaţi de un cer la fel de mohorât ca şi cifrele din bugetele armatelor ţărilor pe care le reprezintă, generalii s-au adunat să discute reforma Alianţei şi să audă ce planuri de viitor are comandantul operaţiunilor NATO în Afganistan, generalul David Petraeus, care li se va adresa într-o videoconferinţă.
Analistul pe probleme de securitate Tomas Valasek spune că evoluţia viitoare a Alianţei este strict legată de cea a operaţiunilor din Afganistan.
"Problema principală în discuţie este acum capacitatea NATO de a trimite forţe expediţionare la distanţe mari de graniţa statelor membre şi de a anticipa apariţia unor conflicte", a declarat Tomas Valasek.
Prezent la o conferinţă pe teme de securitate organizată la Bratislava la începutul săptămânii, fostul trimis special al Uniunii Europene în Afganistan, Francesc Vendrell, i-a atenţionat pe comandanţii militari ai NATO să nu vorbească despre victorie.
"Nu există nici o îndoială că va trebui să se discute cu talibanii. Vor ei să discute cu preşedintele afgan, Karzai, sau direct cu americanii? Eu înclin să cred că îi interesează americanii. Atunci forţele aliate şi Karzai trebuie să pună la punct o strategie comună, dar mai întâi preşedintele afgan trebuie să aibă un dialog serios pe această temă cu elitele politice din ţara sa.
"Avem o strategie cum să contrabalansăm influenţa Pakistanului şi încă n-am rezolvat problema de bază: cum îi convingem pe afgani să aibă încredere într-o administraţie care e clar coruptă", a concluzionat Francesc Vendrell, adăugând că marea problemă a coaliţiei militare internaţionale e că în ciuda faptului că a ajutat mult la reconstrucţia ţării n-a reuşit să facă îndeajuns de mult în timpul dat încât să convingă afganii că modelul propus de ea este demn de urmat.