Victor Orban împuternicit cu formarea unui nou guvern
Preşedintele Ungariei, János Áder, va anunţa marţi că îl propune pe actualul premier, Viktor Orban, pentru funcţia de prim-ministru şi în următorii patru ani.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 06 Mai 2014, 01:13
Preşedintele Ungariei, János Áder, i-a cerut lui Viktor Orban, candidatul pentru funcţia de prim-ministru al alianţei formate din partidul de centru dreapta Fidesz şi creştin-democraţi, să înceapă convorbirile pentru formarea unui nou cabinet.
Şeful statului ungar va anunţa marţi, în mod oficial, în cadrul şedinţei de constituire a noului Parlament, că îl propune pe Viktor Orban pentru funcţia de prim-ministru şi în următorii patru ani.
Conform reglementărilor, persoana propusă de preşedintele Ungariei trebuie să primească voturile majorităţii parlamentarilor, dar la cererea partidului Fidesz, alegerea lui Viktor Orban în funcţia de prim-ministru nu va avea loc mâine, ci în data de 10 mai.
Noul parlament unicameral de la Budapesta, cu doar 199 de membri faţă de 386, câţi au fost aleşi în urmă cu patru ani, va fi constituit oficial mâine, când deputaţii vor depune jurământul şi vor decide cine vor fi cei cinci vicepreşedinţi şi preşedintele Legislativului.
Cu 133 de mandate de deputat obţinute la alegerile de luna trecută, partidul Fidesz va deţine, şi în următorii patru ani, majoritatea confortabilă de două treimi în Legislativ, care i-a permis, începând cu anul 2010, modificarea de legi importante şi chiar adoptarea unei noi Constituţii, fără a avea nevoie de voturile parlamentarilor din opoziţie.
Guvernul condus de Viktor Orban a fost de mai multe ori, în ultimii patru ani, ţinta criticilor Comisiei Europene şi a organismelor internaţionale, după ce a iniţiat legi controversate precum cea a presei sau cea privind funcţionarea instanţelor, a limitat atribuţiile Curţii Constituţionale şi a încercat să preia controlul asupra Băncii Naţionale.
Măsuri neconvenţionale, dar populare
Ferindu-se să folosească în comunicarea publică cuvântul "austeritate", reprezentanţii Guvernului au iniţiat o serie de măsuri economice considerate neconvenţionale, fiind introduse în ultimii ani mai multe taxe speciale în cazul sectorului bancar şi a marilor companii multinaţionale.
Înainte de alegerile din 6 aprilie, partidul FIdesz a obţinut aprobarea Parlamentului pentru o reducere semnificativă a tarifelor la energia electrică şi termică, precum şi la gazele naturale livrate populaţiei, ceea ce i-a adus un plus de popularitate.
În prima sa conferinţă de presă, organizată după alegeri, Viktor Orban a declarat că formaţiunea sa a primit din partea cetăţenilor o împuternicire clară şi incontestabilă pentru a continua munca începută, iar alegătorii au confirmat voturile lor, noul sistem şi politicile economice ale Guvernului său.
Deocamdată, Viktor Orban nu a făcut publică lista cu membrii noului guvern, care va fi format în perioada următoare, şi nici nu a prezentat elemente concrete ale programului său de guvernare, în următorii patru ani.
Potrivit unor informaţii apărute în presă, lista cu noii miniştri ar putea fi definitivată până la începutul lunii viitoare.