Viceministrul grec pentru migraţie şi azil, Sofia Voultepsi, a participat la Palermo la a 20-a conferinţă interministerială
La convenţia împotriva traficului de persoane şi migranţi au fost prezenţi miniştrii din 30 de ţări, din Statele Unite, Asia şi Africa, Orientul Mijlociu şi Uniunea Europeană.
Articol de Radio România Actualităţi, 03 Octombrie 2023, 01:21
Viceministrul grec pentru migraţie şi azil, Sofia Voultepsi, a participat la Palermo la cea de-a 20-a conferinţă interministerială a Convenţiei împotriva traficului de persoane şi migranţi. Reuniunea a urmărit identificarea de soluţii ferme pentru combaterea şi destructurarea reţelelor de traficanţi. De la Atena a transmis Michaela Lambrinidou.
Reporter - Michaela Lambrinidou: Un flagel din ce ce mai extins şi mai greu de stăpânit datorită reţelelor criminale implicate, dar şi a ingeniozităţii infractorilor, o infracţiune însă cu caracter transnaţional. Evenimentul a fost găzduit de miniştrii italieni de interne şi justiţie, Matteo Piantedosi şi Carlo Nordio, iar prezenţi au fost miniştrii din 30 de ţări, din Statele Unite, Asia şi Africa, Orientul Mijlociu şi, fireşte, Uniunea Europeană, ferm hotărât să combată şi să destructureze reţele criminale la nivel global şi să întreprindă noi iniţiative din partea statelor lor, care consolidează şi oficiul ONU pentru droguri şi crimă. În intervenţia sa în cadrul celor trei secţiuni tematice, ministrul grec Sofia Voultepsi a prezenat situaţia şi bunele practici aplicate în Grecia, modalităţile, dar şi cadrul de protecţie a victimelor de trafic uman, precum şi mecanismul naţional de răspuns în situaţii de urgenţă, considerat a fi un instrument extrem de inovator. Ministrul grec a subliniat că cea mai bună practică este aceea de a oferi victimelor oportunitatea de a denunţa şi de a contribui la destructurarea reţelelor criminale. "Avem nevoie de mai multă vizibilitate, avem legi, avem poliţişti şi judecători buni, dar trebuie să avem şi acele mecanisme care să faciliteze munca poliţiei şi a justiţiei", a remarcat ministrul grec. De asemenea, ea a spus că linia telefonică pentru denunţuri, pusă la dispoziţia cetăţenilor, a dus la salvarea şi la protecţia a peste 4.000 de minori şi a peste 7.500 de persoane în ultimii ani. La finele conferinţei ministeriale internaţionale a fost adoptat în unanimitate un document privind următoarele acţiuni comune şi abordarea crimei organizate în plan internaţional.