"Varianta Omicron riscă să devină dominantă în Europa în următoarele luni"
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a avertizat că varianta Omicron a coronavirusului riscă să devină dominantă în Europa în următoarele luni.
Articol de Radio România Actualităţi, 02 Decembrie 2021, 20:22
Întreaga planetă pare din ce în ce mai îngrijorată de noua variantă Omicron a coronavirusului, în condițiile în care tot mai multe state raportează cazuri de infectare.
Persistă însă incertitudinile despre cât de periculoasă este de fapt această variantă și se multiplică și tratamentele.
Reporter: Laurențiu Văduva - Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a avertizat că varianta Omicron a coronavirusului riscă să devină dominantă în Europa în următoarele luni, surclasând astfel varianta Delta, majoritară în acest moment. Europa se teme.
În Franța au fost confirmate astăzi două cazuri de infectare cu noua mutației. Cancelarul german Angela Merkel a anunțat că persoanelor nevaccinate li se va interzice accesul în restaurante, magazine neesențiale, lăcașuri culturale și de agrement.
Germania vrea să impună și vaccinarea obligatorie, care ar putea intra în vigoare în lunile februarie sau martie. Norvegia a introdus astăzi noi restricții de purtat masca și izolare, după confirmarea unei caz cu Omicron.
Sezonul de schi din Elveția se anunță puternic afectat, cu numeroase rezervări anulate din cauza restricțiilor. Un al doilea caz de infectare cu Omicron a fost depistat astăzi în Statele Unite, la un bărbat din statul Minnesota, complet vaccinat. Primul caz fusese descoperit ieri în California.
Președintele Joe Biden a făcut un apel la populație să se vaccineze și să facă și doza booster pentru a se proteja.
Între timp, Agenția Europeană a Medicamentului a anunţat începerea testelor accelerate ale vaccinului produs de laboratorul franco-austriac Valneva. OMS Africa precizează că anticorpii rezultaţi din infecții anterioare nu împiedică reinfectarea cu mutația Omicron.
Marea Britanie a aprobat medicamentul Sotrovimab, pe bază de anticorpi monoclonali, creat de compania GlaxoSmithKline, care spune că este eficient și pentru noua variantă a coronavirusului.
Între timp, Fondul Monetar Internațional avertizează că unele state sunt în pericol de prăbușire economică, dacă marile economii G 20 nu vor accepta reeșalonarea sau chiar suspendarea unor datorii.