Val de atentate sinucigaşe în Irak
Atentatele au avut loc în contextul în care în cursul acestei nopţi s-au împlinit zece ani de la declanşarea războiului din Irak.
Articol de Cătălin Gomboş, 20 Martie 2013, 07:30
Aproape 60 de persoane au fost ucise ieri într-un val de atacuri sinucigaşe care au ţintit comunitatea şiită din Irak.
Atentatele au avut loc în contextul în care în cursul acestei nopţi s-au împlinit zece ani de la declanşarea războiului din Irak.
Scopul declarat al războiului din Irak, acela de a captura armele de distrugere în masă ale ţării, nu a fost atins, pentru că Bagdadul nu mai avea demult, la momentul invaziei, arme chimice sau biologice.
De altfel, aceasta a fost prima nare controversă legată de război, pe care SUA l-au declanşat fără să îl declare şi în pofida criticilor puternice ale unor importanţi actori internaţionali, între care şi aliaţi ai americanilor.
Prima parte a conflictului s-a desfăşurat rapid, preşedintele american, George W. Bush, proclamând, la începutul lunii mai, sfârşitul operaţiunilor militare majore.
În scurt timp, SUA s-au confruntat cu o insurgenţă puternică, alimentată şi de mii de jihadişti veniţi din întreaga lume arabă.
Aceştia au atacat nu doar ţinte guvernamentale şi americane, ci şi comunitatea şiită, provocând, chiar, în 2006-2007, un război civil între aceasta şi comunitatea sunnită.
Atentatele sinucigaşe frecvente, răpirea şi decapitarea unor cetăţeni străini de către Al Qaeda, capturarea, judecarea şi executarea lui Saddam Hussein, scandalul de la închisoarea de la Abu Ghraib, unde au fost torturaţi prizonierii irakieni, reprezintă câteva dintre reperele brutale ale celor zece ani de război.
Printre succesele discutabile, se numără democratizarea ţării, care a trecut prin câteva alegeri, crearea unor forţe noi de securitate şi o relativă pacificare.
Aproape 5.000 de militari ai forţelor de coaliţie şi peste 1.500 de civili străini au fost ucişi în cei nouă ani care au trecut până la retragerea forţelor americane.
Pierderile au fost mult mai mari, însă, în rândul civililor irakieni: între 134 de mii şi o jumătate de milion de morţi, potrivit unui studiu prezentat recent de Institutul Watson pentru Studii Internaţionale.