Vaccinul dezvoltat de Univ. Oxford și AstraZeneca, "eficient 70%" #Covid
Vaccinul împotriva coronavirusului, dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca previne apariţia simptomelor la 70% dintre persoane.
Articol de Radio România Actualităţi, 23 Noiembrie 2020, 11:00
Vaccinul împotriva coronavirusului, dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca previne apariţia simptomelor la 70% dintre persoane, relevă rezultatele preliminare ale unui studiu de amploare.
Anunţul reprezintă atât o victorie, cât şi o dezamăgire, după ce vaccinurile produse de companiile americane Pfizer şi Moderna au demonstrat o eficienţă de 95%.
Cu toate acestea, vaccinul Oxford este mult mai ieftin, mai uşor de depozitat şi poate ajunge mai facil în toate colţurile lumii, faţă de celelalte două; aşadar va juca un rol semnificativ împotriva pandemiei, dacă va fi aprobat de organismele de reglementare.
Cercetătorii Oxford au încheiat procesul de a dezvolta un vaccin în aproximativ zece luni, în condiţiile în care, în mod normal, acesta durează până la zece ani. "Anunţul de astăzi ne aduce cu încă un pas mai aproape de momentul în care putem folosi vaccinurile pentru a pune capăt devastării cauzate de virus", a declarat artizanul vaccinului, prof. Sarah Gilbert.
Guvernul britanic a făcut o precomandă pentru 100 de milioane de doze ale vaccinului Oxford, suficiente pentru a imuniza 50 de milioane de oameni.
Peste 20.000 de voluntari au fost implicaţi în acest studiu - jumătate din Marea Britanie, iar restul din Brazilia. Au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID la persoanele care au primit două doze ale vaccinului şi 101 cazuri la cei care au primit placebo - adică o protecţie de 70%. Când voluntarii au primit două doze "înalte", protecţia a fost de 62%, însă a urcat la 90%, când oamenii au primit o doză "redusă", urmată de una "înaltă".
Nu este clar motivul pentru această diferenţă. "Suntem extrem de încântaţi de aceste rezultate", a declarat pentru BBC prof. Andrew Pollard, coordonatorul principal al studiului.
(Traducerea RADOR)