Unul din trei moldoveni se simte "privit de sus" de români
În cadrul unui barometru realizat în R. Moldova, aproximativ o treime dintre respondenţi au confirmat că românii i-ar considera inferiori pe moldoveni, în vreme ce 40% resping această percepţie.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 23 August 2010, 19:23
În cadrul barometrului social-politic pentru luna august, 2010, prezentat de institutul de marketing şi sondaje IMAS-Chişinău, aproximativ o treime din respondenţii sondajului au fost de acord cu afirmaţia că românii îi consideră pe moldoveni inferiori şi se comportă arogant în raport cu aceştia.
Mai bine de 40% consideră totuşi neadevărată această afirmaţie.
Barometrul prezintă şi evoluţii pozitive referitoare la felul în care România este percepută de cetăţenii moldoveni.
Mai bine de o treime dintre respondenţi consideră că România sprijină Republica Moldova în faţa instituţiilor europene, iar 40 la sută consideră că România ajută Republica Moldova şi în plan educaţional.
Presiuni şi ameninţări din partea unor partide politice
Doru Petruţi, directorul IMAS a anunţat că, pentru prima dată, institutul nu va da publicităţii rezultatele privind intenţia de vot a alegătorilor din cauza unor presiuni şi ameninţări din partea unor partide politice.
Fără să precizeze care sunt formaţiunile politice care au exercitat presiunile, directorul IMAS a spus că a primit personal ameninţări şi solicitari de a modifica datele sondajului, iar operatorii au fost contactaţi pentru a falsifica rezultatele.
"Perioada aprilie - august 2010 este cea mai neagră perioadă în activitatea companiei noastre. Probabil interesele şi lupta e foarte aprigă. Dar poziţia noastră e foarte clară – IMAS nu face şi nu va face jocurile nimănui", a declarat Doru Petruţi.
Partidul Comuniştilor a pierdut prima poziţie în topul încrederii populaţiei
În plan politic, sondajul arată că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a pierdut prima poziţie în topul încrederii populaţiei.
La un an după ce au pierdut puterea, comuniştii au fost devansaţi de Partidul Liberal Democrat din Moldova al premierului Vlad Filat şi au fost egalaţi de Partidul Democrat condus de Marian Lupu.
În sondajul făcut public, Partidul Liberal Democrat din Moldova este creditat cu încredere de 42 la sută din populaţie, în timp ce Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor au un nivel de încredere de 35 la sută.
Partidul Liberal, condus de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, se bucură de 30 la sută din încrederea electoratului.
Trei sferturi dintre cetăţenii moldoveni chestionaţi au declarat că vor participa la referendumul constituţional din 5 septembrie, unde vor fi întrebaţi dacă preferă să-şi aleagă preşedintele prin vot direct şi nu prin Parlament, ca în prezent.
În consecinţă, directorul IMAS, Doru Petruţi, a declarat că prezenţa la referendum ar putea depăşi 50%, suficient pentru validare, chiar în condiţiile în care сomuniştii cheamă la boicotarea plebiscitului.
În acelaşi timp, nouă din zece respondenţi au declarat că vor opta pentru alegerea directă a preşedintelui de către popor.
Barometrul Socio-Politic a fost realizat în perioada 26 iulie-12 august, pe un eşantion de 2012 respondenţi şi are o marjă de eroare de +/- 2,2 la sută.