Industria ospitalității se confruntă cu o lipsă acută de personal

Articol de Nicoleta Stoian, 17 Martie 2025, 18:39
Patronatele din industria ospitalităţii atrag atenţia asupra lipsei de personal. Deficitul este estimat la 20-25 la sută la nivel naţional, însă în oraşele turistice, în plin sezon, poate ajunge chiar la 50 la sută.
În opinia patronatelor din HoReCa, impozitele mari şi birocraţia reduc salariile, ceea ce afectează motivaţia angajaţilor.
În plus, schimbările frecvente ale legislaţiei generează incertitudine şi complică gestionarea resurselor umane.
Este important ca legislaţia să fie clară şi stabilă, pentru a-i sprijini atât pe angajatori, cât şi pe angajaţi, şi pentru a crea un mediu de lucru mai eficient, afirmă într-un comunicat preluat de Agerpres patronatele din industria ospitalităţii.
"Avem nevoie urgentă de soluţii eficiente, de la facilităţi fiscale pentru angajatori până la accelerarea procesului de recrutare a forţei de muncă", mai spun patronatele, care atrag atenţia că deficitul de personal afectează grav serviciile oferite turiştilor şi, implicit, întreaga economie.
O altă propunere vizează stabilirea de politici publice care să încurajeze revenirea în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în prima jumătate a anului trecut, numărul de angajaţi din sectorul hoteluri şi restaurante a crescut cu 6.800 de persoane faţă de aceeaşi perioadă a lui 2023.
Cu toate acestea, cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă, iar antreprenorii se confruntă cu costuri tot mai ridicate pentru recrutarea, formarea şi păstrarea angajaţilor.