Europa se încălzește de două ori mai repede față de restul globului
2024 a fost pentru 'Bătrânul Continent' cel mai cald din istorie.

Articol de Bogdan Isopescu, 19 Aprilie 2025, 11:03
2024 a fost cel mai cald an din întreaga istorie a măsurătorilor meteorologice în Europa, arată raportul Serviciului European de Sateliți Copernicus. Datele confirmă tendința constantă de creștere a temperaturilor.
Datele confirmă că Europa se încălzește de două ori mai repede față de restul globului, ceea ce justifică faptul că în Uniunea Europeană au fost și sunt demarate cele mai drastice politici și măsuri pentru a limita încălzirea globală.
2024 a fost pentru 'Bătrânul Continent' cel mai cald din istorie, iar cifrele au trecut atât prin filtrul Serviciului European Copernicus, cât și prin analiza Organizației Meteorologice Mondiale a Națiunilor Unite.
A fost, de altfel, primul an când temperatura medie globală a depășit nivelul preindustrial cu 1,5°C. De asemenea, este cel de-al 10-lea an consecutiv când creșterea temperaturii stabilește record după record.
În 2024, Europa a cunoscut și o diviziune climatică foarte clară. Estul s-a confruntat cu căldură și secetă extremă, în timp ce Vestul a fost cald și excepțional de umed, cu cele mai răspândite inundații din 2013. 413.000 de persoane au fost afectate de furtuni și inundații, iar 42.000 au fost afectate de incendii.
Pe măsură ce temperatura crește, zilele cu îngheț scad, iar în 2024 s-a înregistrat cel mai mic număr de zile cu temperaturi sub 0°C, în speță, 90.