Uniunea Europeană, câştigătoarea premiului Nobel pentru Pace
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Uniunii Europene pentru contribuţia de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa.
Articol de Răzvan Stancu, 12 Octombrie 2012, 12:02
Liderii instituţiilor europene au salutat acordarea Premiului Nobel pentru Pace pentru Uniunea Europeană.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, afirmă într-o declaraţie comună că Premiul Nobel pentru Pace este o onoare deosebită pentru Uniunea Europeană, informează corespondentul Radio România, Luminiţa Apostol.
Cei doi lideri consideră că în aceste vremuri dificile, Uniunea rămâne o sursă de inspiraţie pentru cetăţeni şi liderii politici din toată lumea.
Herman Van Rompuy consideră că premiul este o recunoaştere a eforturilor europenilor din ultimii 60 de ani, care au făcut din Uniune cea mai mare instituţie promotoare a păcii din istoria umanităţii.
"Premiul Nobel pentru Pace este o recunoaştere a muncii predecesorilor noştri în fruntea Uniunii şi a tuturor cetăţenilor europeni în ultimii 60 de ani. Este responsabilitatea noastră, a primilor-miniştri şi a tuturor liderilor europeni să continuăm această muncă, astfel încât generaţiile viitoare să se bucure de tote beneficiile Uniunii Europene", a spus Herman Van Rompuy.
Un mesaj asemănător a venit şi din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Este o mare onoare pentru Uniunea Europeană să primească Premiul Nobel pentru Pace. Este într-adevăr o mare onoare pentru toţi cei 500 de milioane de cetăţeni, pentru toate statele membre şi pentru toate instituţiile europene să primească acest Premiu Nobel pentru Pace. Este o recunoaştere justificată a unui proiect unic, ce funcţionează în beneficiul cetăţenilor săi şi, de asemenea, în beneficiul întregii lumi", a spus Jose Manuel Barroso.
Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012
Premiului Nobel pentru Pace - singurul atribuit de Norvegia - a fost acordat Uniunii Europene pentru faptul că timp de şase decenii a contribuit la progresul păcii şi reconcilierii, a democraţiei şi a drepturilor omului în Europa.
"UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa", a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.
Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2011 a fost acordat preşedintei liberiene Ellen Johnson-Sirleaf, compatrioatei sale Leymah Gbowee, care a mobilizat femeile liberiene împotriva războiului civil, şi activistei yemenite pentru drepturile femeilor şi democraţie Tawakkul Karman.
În 2010, premiul Nobel pentru Pace a fost decernat dizidentului chinez Liu Xiaobo, iar în 2009, acesta a revenit preşedintelui american Barack Obama.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie
Fiecare premiu valorează 8 milioane de coroane suedeze, echivalentul a circa 1,2 milioane de dolari şi constă într-o medalie, o diplomă personală şi o recompensă financiară.
În acest an, în contextul crizei economice, Fundaţia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixând-o la 930.940 de euro, faţă de 1milion de euro cu începere din 2001.
Primele premii Nobel pentru domeniile din ştiinţă, dar şi cele pentru literatură şi pace au fost oferite în 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca Centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea instituţiei.
Premiile sunt decernate din anul 1901 şi au fost create pentru a-l omagia pe inginerul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.