Unitate în Franţa de Ziua Victoriei
În Franţa, preşedintele ales, Francois Hollande, şi cel care urmează să părăsească Palatul Elysee, Nicolas Sarkozy, au fost alături, marţi la ceremoniile dedicate sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 08 Mai 2012, 19:00
După luni întregi în care au fost rivali neîmpăcaţi în lupta pentru prezidenţiale, Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy au dat dovadă de unitate şi au depus coroane de flori la statuia lui Charles de Gaulle şi la mormântul soldatului necunoscut, pentru a comemora Ziua Victoriei, când, la 8 mai 1945, trupele naziste s-au predat.
La capătul unei bătălii electorale acerbe, cei doi au decis să participe unul alături de celălalt al ceremoniile de comemorare a sfârşitului celui De-al Doilea Război Mondial.
După ce şi-a dat mâna, cei doi s-au recules în faţa mormântului, unde arde flacara eternă.
"Este semnul unei unităţi, care trebuie să aibă loc", a declarat Francois Hollande la finalul ceremoniei.
"Preşedinte în exerciţiu şi preşedinte ales care îşi va prelua mandatul pe 15 mai, să fim ambii la această ceremonie. Ne-am înfruntat în cadrul unui scrutin.
"Pentru francezi a fost o alegere importantă. Au decis cine vor să le fie preşedinte, dar noi amândoi trebuia să fim aici, uniţi pentru a-i omagia pe toţi cei care au căzut în luptă pentru Franţa", a mai spus preşedintele ales.
Video: Preşedintele ales, Francois Hollande, şi cel în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, au depus împreună o jerbă la mormântul soldatului necunoscut de la Arcul de Triumf din Paris. Sursa: Reuters.
La sfârşitul ceremoniei, Nicolas Sarkozy şi-a oferit o mică baie de mulţime, poate pentru ultima oară în calitate de preşedinte al ţării.
Pe fondul strigătelor de încurajare adresate lui Nicolas Sarkozy, Francois Hollande a punctat.
"Dincolo de toate sensibilităţile politice, e bine că există un moment când este făcută o alegere.
"Într-o democraţie e nevoie de o alternativă, însă în egală măsură există provocări care ne reunesc laolaltă şi dincolo de persoane, a lui Nicolas Sarkozy, a mea, acest simbol trebuie să existe", a precizat Francois Hollande.