Ungaria susţine Bulgaria în aderarea la Schengen
Şeful statului ungar, János Áder, l-a asigurat marţi pe preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, de susţinerea necondiţionată a Budapestei în cazul aderării acestei ţări.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 03 Aprilie 2013, 05:47
Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, face o vizită oficială în Ungaria, având ca ţintă susţinerea în procesul de aderare la Schengen, dar şi cu bătaie mai lungă, pentru a discuita soluţii pentru asigurarea independenţei energetice, în condiţiile în care ambele ţări caută soluţii de liberalizare a sectorului energiei.
Deopotrivă Ungaria, dar şi Bulgaria sunt implicate în construirea gazoductelor South Stream şi Nabucco.
Şeful statului ungar, János Áder, l-a asigurat marţi pe preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, de susţinerea necondiţionată a Budapestei în cazul aderării acestei ţări la Spaţiul Schengen.
János Áder a declarat, după discuţiile cu Rosen Plevneliev, de la Palatul Sándor din Budapesta, că în prezent există patru sau cinci state care se opun aderării Bulgariei la Schengen.
În timpul vizitelor sale în străinătate, János Áder aduce mereu în atenţie argumente în favoarea acceptării acestei ţări în spaţiul de liberă circulaţie, adăugând că, de pildă, numărul cazurilor de trecere ilegală a frontierei bulgare este de circa 600 pe an, pe când la graniţele Greciei acest număr ajunge la 20.000.
La rândul său, preşedintele Bulgariei a amintit că aderarea ţării sale la Spaţiul Schengen poate fi îngreunată de politica internă din câteva state occidentale, cum ar fi Olanda şi Marea Britanie, unde a fost începută o campanie legată de faptul că ar putea avea loc un val de migraţie în masă în direcţia acestora şi a subliniat că nu trebuie să existe temeri în această privinţă.
Rosen Plevneliev a precizat că, în cazul în care va fi nevoie, vor fi luate măsuri pentru împiedicarea unei migraţii în masă.
Cei doi şefi de stat au discutat marţi la Budapesta şi despre subiecte din domeniul energetic, confirmând totodată angajamentele ţărilor lor faţă de construirea gazoductelor South Stream şi Nabucco.
Şeful statului ungar a subliniat importanţa independenţei energetice, afirmând că acest lucru este indispensabil atât din punctul de vedere al libertăţii de manevă a guvernelor şi al siguranţei aprovizionării, cât şi al suveranităţii statelor, iar preşedintele Bulgariei a spus că ţara sa se află în faţa unui serios proces de liberalizare, în condiţiile în care în prezent există o situaţie de dependenţă faţă de marii furnizori de energie.
Agenda vizitei de două zile în capitala Ungariei a preşedintelui Bulgariei cuprinde întâlniri şi cu preşedintele Parlamentului de la Budapesta, László Kövér, şi cu vicepremierul ungar, Tibor Navracsics, Rosen Plevneliev urmând să participe mâine şi la deschiderea unui expoziţii de fotografie la Centrul Memorial al Holocaustului.