Un nou concept strategic NATO
Dezbaterile au misiunea să regândească împreună cu societatea civilă rolul NATO.
05 Septembrie 2009, 10:10
Experţii din grupul reunit sub autoritatea secretarului general NATO pentru a elabora noul concept strategic al Alianţei s-au aflat vineri pentru prima oară la sediul NATO.
Dezbaterile asupra noului concept strategic au fost lansate la începutul lunii iulie, iar grupul celor 12 experţi condus de fostul secretar de stat Madeleine Albright are misiunea să regândească împreună cu societatea civilă rolul NATO şi modul în care Alianţa se poziţionează în actualul context de securitate în raport cu alţi actori internaţionali.
Conceptul strategic este un document de bază al Alianţei Nord-Atlantice care stabileşte principalele sale obiective, iar un nou concept se impune pentru că vechiul document a fost elaborat cu zece ani în urmă, când lumea era diferită dar şi ameninţările diferite, cum a insistat astăzi secretarul general Anders Fogh Rasmussen.
"Nevoia unui nou concept strategic este clară. Actualul document datează din 1999, înainte de 11 septembrie, înainte de conflictul din Afganistan, înainte de atacurile cibernetice şi de actele de piraterie şi când NATO avea doar 16 membri. Lumea s-a schimbat, ameninţările s-au schimbat, la fel ca şi Alianţa Nord-Atlantică. Avem nevoie şi vom avea un concept strategic ce ia în considerare realităţile de azi, ca şi provocările de mâine", a declarat Anders Fogh Rasmussen.
Dezbaterile asupra noului concept strategic vor continua pe parcursul unui întreg an de zile şi conducătorul grupului de experţi, fostul secretar de stat american Madeleine Albright, a promis, vineri, să lucreze transparent în elaborarea noului document care va avea nevoie de sprijinul opiniei publice din statele membre ale Alianţei.
O parte importantă a documentului va fi consacrată relaţiei NATO cu partenerii şi în special cu Rusia, relaţie ale cărei nuanţe au fost subliniate de fostul secretar de stat american.
"Rusia poate avea ceva de spus, dar nu un veto în chestiunile Alianţei. Deci, e important să ştim ce are Rusia de spus şi cum ne raportăm la interesele NATO", a comentat Madeleine Albright. Domnia sa a dat totodată asigurări că vor exista consultări foarte serioase asupra "subiectului" între ţările membre NATO.