Un jurnalist american ar fi fost executat de jihadiştii din Irak
Un jurnalist american răpit în Siria în 2012 pare să fi fost ucis de jihadiştii Statului Islamic, care au postat pe internet filmul execuţiei.
Articol de Cătălin Gomboş, 20 August 2014, 07:45
Un jurnalist american răpit în Siria în 2012 pare să fi fost ucis de jihadiştii Statului Islamic, care au postat pe internet filmul execuţiei.
Aceasta ar fi avut loc ca represalii la decizia preşedintelui Barack Obama de a autoriza bombardarea unor poziţii ale jihadiştilor în Irak.
Este prima execuţie filmată a unui cetăţean american de la declanşarea conflictului din Siria.
Înregistrarea, care nu a fost autentificată până acum de serviciile de informaţii americane, este intitulată "Un mesaj către America".
Filmul, de aproape cinci minute, prezintă discursul prin care preşedintele Barack Obama a anunţat că a autorizat atacarea poziţiilor Statului Islamic, urmat de imagini cu bombardarea unor ţinte şi o filmare în deşert, în care James Foley, îmbrăcat în portocaliu, transmite un mesaj către familie.
Un terorist mascat, care pare să aibă accent britanic, transmite un mesaj scurt în care afirmă că Statele Unite se luptă cu un califat recunoscut de numeroşi musulmani, apoi îl ucide pe Foley prin decapitare.
Următoarea imagine este a jurnalistului Steven Sotloff, dispărut în Siria în 2013.
Sotloff este îmbrăcat tot în portocaliu, iar teroristul avertizează că soarta lui depinde de următoarea decizie a lui Obama.
Statul Islamic şi-a ucis frecvent prizonierii din Siria prin decapitare, însă este pentru prima oară când face acest lucru cu un cetăţean american şi postează înregistrarea pe internet.
Costumele portocalii în care erau îmbrăcaţi aceştia le imitau pe cele ale prizonierilor Al Qaida de la Guantanamo.
Statul Islamic ocupă nordul şi estul Siriei, precum şi vestul şi nordul Irakului, iar ofensiva sa împotriva Regiunii Autonome Kurde şi persecutarea minorităţilor religioase au determinat Statele Unite să intervină cu lovituri aeriene.
De altfel, ajutorul american a permis o primă victorie a forţelor kurde, care au reuşit să recaptureze barajul Mosul.
James Foley, în vârstă de 40 de ani, dispăruse în Siria în noiembrie 2012.
El lucra în Orientul Mijlociu de cinci ani şi relatase din teren şi despre conflictul din Libia.