Un caz umanitar generează o adevărată dezbatere în Franţa
Lovitură de teatru în Franţa în cazul unui pacient aflat în comă de aproape 11 ani şi care fusese deconectat, luni, de la aparatele care îl ţineau în viaţa.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Mai 2019, 08:00
Lovitură de teatru în Franţa în cazul unui pacient aflat în comă de aproape 11 ani şi care fusese deconectat, luni, de la aparatele care îl ţineau în viaţa.
Luni seară, târziu, Curtea de Apel din Paris a admis un nou recurs al părinţilor şi a ordonat medicilor să reia hrănirea artificială şi tratamentul.
Cazul a dezbinat familia bărbatului, dar şi societatea franceză, între cei care condamnă o eutanasiere mascată şi cei care cred că trebuie pus capăt unei terapii sortite eşecului.
Corespondenta noastră la Paris, Daniela Coman explică: "Avocaţii părinţilor lui Vincent Lambert au făcut ieri recursuri în urgenţă la Curtea de Apel din Paris, la Consiliul de Stat şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, CEDO, în timp ce echipa medicală începuse procedura de întrerupere a tratamentului şi de sedare profundă a pacientului, conform unei hotărâri definitive, pronunţate în 24 aprilie.
În aceste recursuri avocaţii au invocat recomandarea Comitetului pentru drepturile persoanelor cu handicap al Naţiunilor Unite, emisă pe 3 mai, care cerea să fie amânată renunţarea la tratament şi să fie revizuit fondul cauzei.
Anterior CEDO respinsese noul recurs al părinţilor.
Vincent Lambert, în vârstă de 42 de ani, se află în stare vegetativă de aproape 11 ani, după un accident rutier grav.
Soţia şi cinci fraţi ai săi cer de ani de zile să se pună capăt medical acestei stări, în timp ce părinţii se luptă să fie ţinut în viaţă în mod artificial.
Pe lângă latura sa sensibilă, acest caz nu numai că a generat o adevărată dezbatere în societate pe tema dreptului de a muri cu demnitate, dar a ajuns subiect politic, în condiţiile în care toate partidele aflate în plină campanie electorală pentru alegerile europene de duminică sau exprimat pe această temă."