Ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile anticipate în R. Moldova
La alegerile parlamentare anticipate de duminică sunt înscrişi 23 de concurenţi, între care 20 de partide, două blocuri electorale şi un candidat independent.
Articol de Natalia Zaharescu-Radio Chişinău, 09 Iulie 2021, 06:55
Republica Moldova intră în ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate de duminică, 11 iulie, iar vectorul de politică externă al ţării - apropierea de Uniunea Europeană sau de Uniunea Eurasiatică, Unirea cu România sau cu Rusia, a dominat dezbaterile.
Candidaţii au viziuni diferite pentru direcţia politicii externe a Republicii Moldova sau despre cum îşi asigură ţara securitatea.
Principalii competitori electorali la scrutinul din 11 iulie, creditaţi cu cele mai multe şanse în intenţiile de vot, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor au prezentat viziuni diferite pentru politica externă.
PAS, formaţiunea fondată de preşedinta Maia Sandu, se declară un partid pro-european care promite aducerea Republicii Moldova mai aproape de perspectiva de aderare la Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, socialiştii şi comuniştii îşi doresc o aşa numită politică externă echilibrată, dar în campanie reprezentanţii formaţiunii au criticat deseuri Occidentul şi pe diplomaţii occidentali acuzându-i că s-ar implica în afacerile interne ale Republicii Moldova, iar liderul socialist, Igor Dodon, s-a pronunţat în repetate rânduri, pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Eurasiatică, aflată sub controlul Rusiei.
Şi Partidul Șor militează pentru limitarea influenţei din exterior, iar blocul lui Renato Usatîi se pronunţă pentru ca să fie impus moratoriu de 10 ani pe discuţiile privind opţiunea geopolitică a Republicii Moldova.
În general, o bună parte din concurenţii electorali sunt pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce alţii vin cu propuneri mai drastice. Alianţa pentru Unirea românilor şi Partidul Unităţii Naţionale se pronunţă pentru unirea Republicii Moldova cu România, iar Partidul Patrioţii Moldovei are drept scop principal organizarea unui referendum pentru alipirea Republicii Moldova la Federaţia Rusă.
În domeniul asigurării securităţii, unele formaţiuni precum Partidul Democrat şi Partidul Verde Ecologist se pronunţă pentru aprofundarea colaborării cu NATO. Pe de altă parte, Blocul socialiştilor şi comuniştilor, precum şi o formaţiune condusă de un fost fruntaş comunist, Congresul Civic, militează pentru fortificarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova. PDM promite şi majorarea bugetului pentru apărare, până la 2% din PIB.
Platforma Demnitate şi Adevăr, dar şi alte formaţiuni, se pronunţă pentru profesionalizarea armatei, iar unii concurenţi electorali au în program evacuarea trupelor militare ruse din regiunea transnistreană. La alegerile parlamentare anticipate de duminică sunt înscrişi 23 de concurenţi, între care 20 de partide, două blocuri electorale şi un candidat independent.