Ultima brigadă de luptă americană a părăsit Irakul
Armata SUA anunţă că ultimii militari americani staţionaţi în Irak au părăsit joi dimineaţă această ţară şi au ajuns în Kuweit.
Articol de Sorin Solomon, 19 August 2010, 11:17
Ultima brigadă de luptă americană staţionată în Irak a părăsit joi dimineaţă această ţară şi a ajuns în Kuwait, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei SUA, citat de AFP.
"Ultimele elemente au traversat frontiera la ora 6. Este ultima brigadă de luptă, ceea ce nu înseamnă că nu mai sunt trupe combatante în Irak", a declarat locotenent-colonelul Eric Bloom.
Este vorba despre Brigada a 4-a Stryker a celei de-a doua divizii de infanterie, care era staţionată la Abu Ghraib, unul dintre locurile cele mai periculoase din Irak, situat la 25 de kilometri vest de Bagdad.
"O jumătate dintre militari au părăsit ţara pe cale aeriană şi cealaltă pe cale rutieră. Le mai trebuie câteva zile pentru a curăţa şi pregăti echipamentele, pentru a le putea expedia, apoi vor pleca ultimii soldaţi de la bază", a adăugat el.
Conform locotenent-colonelului Bloom, mai rămân 56.000 de soldaţi americani în Irak după retragerea acestei brigăzi.
Este prevăzut ca numai 50.000 de militari americani să mai rămână în ţară după 31 august, data fixată de SUA pentru încheierea misiunii de luptă în Irak, în favoarea unui rol de antrenament şi consiliere.
Conflictul irakian "a avut un cost ridicat"
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, a evocat un "moment istoric", dar a amintit că angajamentul american în Irak este solid şi pe termen lung.
"Ultimul lucru pe care îl vrem este să apară o nouă ocazie de a trimite trupe în Irak şi să fim nevoiţi să punem capăt fazei de luptă a doua oară", a afirmat el.
"Nu punem capăt angajamentului nostru în Irak. Vom avea o muncă importantă de făcut. Nu este un sfârşit, ci o tranziţie spre ceva diferit. Suntem angajaţi pe termen lung în Irak", a adăugat el.
Conflictul irakian, care a costat viaţa a 4.400 americani şi în care SUA au angajat o mie de miliarde de dolari, a avut "un cost ridicat", a subliniat el.
"Noi am investit din greu în Irak şi trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a conserva această investiţie şi ca Irakul şi vecinii să se angajeze într-o situaţie mult mai paşnică, să servească interesele lor şi ale noastre", a mai spus Philip Crowley.
Într-o scrisoare datată 18 august şi care poate fi citită pe site-ul Casei Albe, preşedintele american, Barack Obama, salută încheierea misiunii de luptă, fără a menţiona însă plecarea ultimelor unităţi combatante în noaptea de miercuri spre joi.
"Astăzi, am plăcerea să anunţ că, datorită serviciului extraordinar al trupelor şi civililor noştri în Irak, misiunea noastră de luptă va lua sfârşit luna aceasta şi vom realiza o retragere substanţială a trupelor noastre", scrie el.