UE va avea o nouă strategie pentru gestionarea apelor dulci şi marine
Uniunea Europeană va avea o nouă strategie pentru gestionarea apelor dulci şi marine, după ce un recent raport al Comisiei arată o stare critică mai ales a apelor de suprafaţă de pe continent, în proporţie de două treimi.
Articol de Radio România Actualităţi, 05 Februarie 2025, 10:52
Uniunea Europeană va avea o nouă strategie pentru gestionarea apelor dulci şi marine, după ce un recent raport al Comisiei arată o stare critică mai ales a apelor de suprafaţă de pe continent, în proporţie de două treimi. Astfel, apele sunt poluate, rezervele sunt în scădere, iar schimbările climatice contribuie la deşertificare.
Corespondentul RRA Bogdan Isopescu are detalii care se referă şi la România: ”Starea medie de sănătate a apelor de suprafaţă din Uniune este critică, doar 40% ating o stare ecologică bună şi doar 27% au o stare chimică în parametri rezonabili. Poluarea cu mercur a fost semnalată şi în România, spre exemplu, în sedimentele tuturor lacurilor de acumulare de pe Olt, în aval de Râmnicu Vâlcea.
Conform Comisiei, seceta este o altă problemă ce se acutizează, iar 78% din populaţia europeană spune că simt de acest lucru. Din aceste motive, Comisia vrea să propună în primăvară o nouă strategie pentru protejarea apelor şi vrea să se consulte în următoarele luni cu toate statele membre, cu societatea civilă şi cu specialişti din domeniu.
Jessika Roswall, comisar european: ”Scopul strategiei este clar: ciclul apei în Europa este afectat şi de aceea trebuie să rezolvăm problema pe tot lanţul natural, de la izvoare până la mare. Apa este esenţială pentru agricultură, pentru industrie, pentru viaţă, practic pentru toate domeniile.”
Conform Comisiei Europene, există şi semne bune ale politicilor europene din ultimii ani. Spre exemplu, cantitatea de plastic din apele marine europene a scăzut cu 30 de procente, iar calitatea apelor subterane s-a îmbunătăţit. Printre urgenţe se numără reducerea poluării din agricultură şi instalarea staţiilor de epurare în comunităţile mici şi medii ce lipsesc în anumite regiuni ale continentului. Printre soluţii se numără sistemele de reutilizare a apei pentru a preveni supraexploatarea acviferelor şi pentru a atenua efectele secetei.”/editor Florin Lepadatu/